Molins de Rei recorda l’actriu Margarida Xirgu

“Una dona valenta i lluitadora”. Així ha descrit Àngels Ponsa, directora general de Cooperació Cultural del departament de Cultura, l’actriu Margarida Xirgu, durant els actes de commemoració dels 50 anys de la mort de la popular actriu el passat dijous 25 d’abril. Una celebració que va marcar el punt i final de les activitats de l’Any Xirgu organitzades per l’Ajuntament del municipi per reivindicar i recordar la memòria de l’actriu, que durant la seva trajectòria professional va col·laborar amb noms com Federico García Lorca i Ramon Maria del Valle-Inclán entre d’altres.

Durant l’acte, el grup teatral molinenc Grup 15 Arcades i el president de l’Agrupació Dramàtica de Barcelona, Ignasi Roda, han interpretat diversos fragments i poemes dedicats a la Xirgu i l’associat de l’AADPC, Enric Cervera ha llegit el text que es va escriure en els 25 anys de la mort de l’actriu. A l’acabar, l’alcalde de Molins de Rei ha remarcat que “Margarida Xirgu ha sigut un referent i una dona emprenedora amb caràcter que no ha tingut el reconeixement que es mereix per un oblit volgut del règim franquista i d’alguns representants de la democràcia”. Per la seva banda, el regidor de Cultura de l’Ajuntament, Carles Ros (CUP), ha valorat “la importància de Xirgu en el món del teatre” i ha insistit en la necessitat de “visibilitzar el seu paper com a dona i la seva memòria”.

La Xirgu, llibertat i exili

L’any 1994, l’AADPC juntament amb altres entitats i estaments, impulsaven l’homenatge a l’actriu Margarida Xirgu (1888-1969), amb motiu dels 25 anys de la seva mort a Uruguai.  A partir del mes de maig, segons ha anunciat Àngels Ponsa, la Generalitat pren el relleu a través de la comissària Ester Bartomeu, que coordinarà els actes de commemoració.

Compartir.

Sobre l’autor

Revista d'arts escèniques i audiovisuals de Catalunya. Des de 1988.

Deixa una resposta