A més del Grec i el Cruïlla XSS a Barcelona, altres festivals del calendari estival també han apostat per mantenir o readaptar les seves dates i també els formats. Si voleu viatjar i recuperar les hores perdudes de teatre, aquí van algunes propostes.

A prop

Opcions com el Festival de Peralada oferiran programació en streaming. D’altres, com FiraTàrrega, salvaran la seva part d’encontre entre artistes i programadors amb una trobada virtual que mantindrà les dates inicialment previstes, els dies 9 i 10 de setembre. Cites més modestes com la Fira de Circ de la Bisbal d’Empordà reconverteixen i readapten el seu calendari i plantegen una edició de mínims com a “acte de resistència cultural, així com de compromís amb les companyies i el sector”. Serà els dies 4, 5 i 6 de setembre i inclourà una selecció d’espectacles per a aforaments més reduïts i totes les mesures de prevenció possibles.

Els clàssics

Importants festivals de la resta de l’Estat es mantenen també en el calendari, cites per deixar clar que la cultura i sobretot el teatre són més necessaris que mai en època de distanciament social. Mèrida oferirà fins al 23 d’agost obres com La comedia de la cestita (Cistellaria), de Plaute; Cayo César, dirigida per Jesús Manchón, o Penélope, de Magüi Mira, una peça basada en l’Odissea. Almagro, per la seva banda, ofereix un gruix important de programació fins a finals de juliol, incloent-hi obres com Espill, de la companyia valenciana Crit; Andanzas y entremeses de Juan Rana, per Ron Lalá, i Alma y palabra. San Juan de la Cruz, dirigida per Lluís Homar.

‘Andanzas y entremeses de Juan Rana’ per Ron Lalá © David Ruiz

Per l’Estat

Altres cites del panorama estatal també serviran de desllorigador per a l’actual moment d’incertesa que viu el sector escènic. Ciutats com Sagunt, Olite, Olmedo i Ribadavia també aixecaran el teló. Aquest últim, per exemple, manté una programació internacional i també algunes companyies de Barcelona, com Azkona&Toloza, i el recomanable Tierras del sud. Fins al 2 d’agost, a la localitat navarresa d’Olite hem vist espectacles com La Celestina, de Bambalina Teatre, i a la cita castellana d’Olmedo destaca La viuda valenciana, de Lope de Vega, dirigida per Borja Rodríguez. La 37a edició del festival Sagunt a Escena tindrà lloc del 4 d’agost al 5 de setembre, i s’han anunciat unes 40 actuacions sota el lema “Recuperem l’escena”.

Azkona & Toloza © Alessia Bombaci

Traspassar fronteres

Enguany no tindrem grans cites internacionals com Avinyó o Edimbrug, però sí d’altres fixes del calendari que també han volgut adaptar-se a les circumstàncies. És el cas de l’Epidaurus grec, que oferirà un programa sobretot local i molt musical fins al 15 d’agost. Pel que fa a l’òpera se salva el popular Festival de Salzburg a Àustria, que inclou representacions de teatre com la de la peça Everywoman, de Milo Rau. I un altre clàssic de l’estiu, en aquest cas a Portugal, el Festival d’Almada, ha acollit propostes locals i algunes barcelonines com l’espectacle Rebota, rebota y en tu cara explota, d’Agnès Mateus i Quim Tarrida. Opcions per viatjar amb bon teatre no en faltaran.

Compartir.

Sobre l’autor

Revista d'arts escèniques i audiovisuals de Catalunya. Des de 1988.

Deixa una resposta