Foto: Martí ArtalejoPresentació del Temporada Alta avui al Teatre Municipal de Girona.

66 propostes catalanes protagonitzen un cartell amb 40 muntatges internacionals.

Els artistes i la creació escènica i els ciutadans són els grans protagonistes del Temporada Alta. El festival, que enguany arriba a la seva 24a edició, presenta una de les programacions més agosarades: 110 espectacles, 36 estrenes absolutes, 25 produccions i coproduccions i 43.621 entrades a la venda. El certamen, que tindrà lloc del 2 d’octubre al 8 de desembre, compta amb tres grans pilars: la creació internacional (40 dels muntatges venen de fora), l’autoria catalana (66 de les propostes són de creadors de casa) i l’aposta per la creació contemporània.

Som un país petit i només tenim possibilitats i sentit si estem connectats amb el món ha dit Salvador Sunyer, director del Temporada Alta. Per aquest motiu, el festival comptarà amb grans noms de l’escena internacional com són Declan Donnellan, que presentarà Mesura per mesura de Shakespeare, Thomas Ostermeier amb l’adaptació d’una de les pel·lícules més conegudes de Fassbinder,-El matrimoni de Maria Braun-, i l’últim muntatge del mestre Peter Brook: The Valley of Astonishment, entre d’altres.

Al llarg dels anys, Temporada Alta ha esdevingut una de les portes d’entrades de les produccions iberoamericanes al nostre país. En aquesta ocasió, els protagonistes de Connexió Iberoamèrica són l’argentí Claudio Tolcachir, que presentarà Dinamo, Pablo Messiez que, després de triomfar a Madrid, arriba per primera vegada a Catalunya, i la companyia Lagartijas tiradas al sol que portarà Está escrita en sus campos, un muntatge sobre el narcotràfic mexicà. A més, s’inicia la Connexió amb Flandes, una de les escenes teatrals més dinàmiques d’Europa. Dins del cicle es podran veure els espectacles de Guy Cassiers, Berlin, Josse de Pauw i Albert Quesada.  Des de l’Estat Espanyol també arribaran, per exemple, Alberto San Juan i Teatro de Barrio amb El Rey o Joan Ollé amb la seva versió de La plaça del diamant protagonitzada per Lolita Flores.

Un dels objectius del festival és obrir-se (encara més) a les comarques gironines. Per aquest motiu, Temporada Alta arrencarà per primera vegada en la història del certamen, amb un espectacle de carrer que tindrà el foc com a protagonista i retornarà el Barri Vell de Girona a l’època medieval. Volem que el teatre arribi a molta més gent i fer espectacles per al “no públic”, per a aquells que potser no han entrat mai en un teatre, explica Salvador Sunyer. A més, 25 dels espectacles programats són d’artistes gironins.

Fa deu anys que el Temporada Alta aposta per la creació escènica catalana. Enguany, però, el festival fa un pas més endavant i s’atreveix programant 66 propostes del país i produint o coproduint un total de 17 espectacles, a més de 5 muntatges que ja s’havien pogut veure a edicions anteriors com la Terra Baixa de Lluís Homar o 30/40 Livingstone de Sergi López i Jorge Picó. Al festival es podran veure, entre d’altres, les noves peces de Llàtzer Garcia, Lali Ayguadé, Animal Religion i Roger Bernat. A més de l’adaptació a càrrec de Julio Manrique d’Una altra pel·lícula de David Mamet i Filla del seu pare, una versió lliure de Hedda Gabler escrita per Aleix Aguilà i dirigida per Pau Miró. Tampoc faltarà a la cita el Torneig de Dramatúrgia Catalana que enguany arriba a la seva cinquena edició.

Per aquesta 24ª edició, el festival ha comptat amb un pressupost de 2.870.800 euros, 50.000 dels quals provenen de l’Estat Espanyol. Tenint en compte la subvenció del Ministerio de Cultura i que en recapta 105.000 de l’IVA, el festival està subvencionant el govern de l’Estat amb més de 53.000 euros ha puntualitzat Salvador Sunyer.

Compartir.

Sobre l’autor

Treballar la cultura és fer visible el món amb l'objectiu de millorar-lo. Tota la resta és folklore. Director d'Entreacte, entre moltes altres coses.

Deixa una resposta