El director guanya set dels premis nou premis als quals optava

Si l’any passat els Gaudí van ser de les dones, l’accent femení dels premis –representat per un planter de nominats paritari– enguany comparteix protagonisme amb l’accent andalús de la gran triomfadora de la nit, Entre dos aguas d’Isaki Lacuesta, que es va emportar set guardons i revalida el seu èxit després de guanyar també la Concha d’Or a Sant Sebastià. També andalusa establerta a Barcelona, la directora debutant Celia Rico va ser una altra guanyadora clara, amb quatre guardons -incloent-hi el del públic- per a Viaje al cuarto de una madre.

La gala, presentada pel Mag Lari, va estrenar seu al Palau de Congressos, una cerimònia dirigida novament per Lluís Donés que va reivindicar el tema de la llibertat d’expressió i va tenir espai per alguns missatges polítics, tot i que bastant menys freqüents que l’any passat.

Molt crítica es va mostrar en el seu discurs la Presidenta de l’Acadèmia, Isona Passola, que va reclamar al President de la Generalitat, Quim Torra, la reactivació de “la locomotora de TV3”; al vicepresident Pere Aragonès, un major interès sobre la taxa audiovisual, “encara que no s’aprovin els pressupostos”; i finalment al ministre Guirao, la recuperació dels fons estatals que finançaven projectes en llengües cooficials.

Isona Passola al seu discurs © ACC_Lucia Faraig

Entre les anècdotes més destacades de la nit, el guanyador del Gaudí al Millor actor protagonista, que va recaure en un actor no professional, Israel Gómez, que s’interpreta a ell mateix al film d’Isaki Lacuesta, imposant-se a altres intèrprets consolidats com Àlex Brendemühl, Sergi López o Mario Casas.

Viaje al cuarto de una madre va fer el ple en l’apartat d’interpretació femenina, les seves dues actrius van guanyar el Gaudí, Lola Dueñas pel paper principal i Anna Castillo com a actriu de repartiment. Castillo que ara viu a Madrid es va mostrar molt emocionada pel reconeixement del seu treball “a casa”, i va voler compartir el guardó amb Dueñas, la seva mare a la ficció.

Com sempre, el moment més emotiu va ser la concessió del Gaudí d’honor a l’actor Joan Pera, que en el seu discurs d’agraïment va combinar l’emoció amb l’humor, tot fent una repassada a la seva carrera i amb una reivindicació de la feina dels dobladors. Pera va tenir la seva família molt present en els agraïments, com també  companys de feina com Paco Moran o Joan Capri.

Jon Pera Recull el Gaudí d’Honor

Aquí teniu el llistat complet dels guanyadors:

Millor film: Les distàncies
Millor film en llengua no catalana: Entre dos aguas
Millor director: Isaki Lacuesta (Entre Dos Aguas)
Millor guió: Celia Rico Clavellino (Viaje al Cuarto de Una Madre)
Millor protagonista femenina: Lola Dueñas (Viaje al Cuarto de Una Madre)
Millor protagonista masculí: Israel Gómez Romero (Entre Dos Aguas)
Millor direcció de producció: Eduardo Vallés, Hanga Kurucz (El fotógrafo de Mauthausen)
Millor film documental: Petitet
Millor curtmetratge: La última virgen
Millor film per a televisió: Vida privada
Millor film d’animació: Memòries d’un home en pijama
Millor direcció artística: Rosa Ros (El fotógrafo de Mathausen)
Millor actriu secundària: Anna Castillo (Viaje Al Cuarto de Una Madre)
Millor actor secundari: Oriol Pla-Petra
Millor muntatge: Sergi Dies (Entre dos aguas)
Millor música original: Raül Refree, Kiko Veneno (Entre dos aguas)
Millor fotografia: Diego Dussuel (Entre dos aguas)
Millor vestuari: Mercè Paloma (El fotógrafo de Mauthausen)
Millor so: Amanda Villavieja, Alejandro Castillo (Entre dos aguas)
Millors efectes especials o digitals: Lluís Rivera, Ricard Barriga, Laura Pedro (Superlópez)
Millor maquillatge i perruqueria: Caitlin Achenson, Jesús Martos (El fotógrafo de Mauthausen)
Millor film europeu: Cold War

Compartir.

Sobre l’autor

Treballar la cultura, fer visible el món amb l'objectiu de millorar-lo. Tota la resta és folklore. Director d'Entreacte, entre moltes altres coses.

Deixa una resposta