És l’origen, entre d’altres iniciatives, de l’escola de circ.

Avui dilluns es commemora el 40 aniversari de l’ocupació veïnal d’una planta asfàltica del barri de Roquetes per convertir-la en un referent de transformació cultural que ha donat origen a una de les escoles de circ més prestigioses del país. L’Ateneu Popular 9 Barris presenta al voltant de l’efemèride una programació especial que s’estendrà al llarg de l’any i que inclourà diverses exposicions, jornades i actuacions de tota mena.

Per començar, l’equipament ha creat un projecte de reconstrucció col·lectiva dels seus 40 anys d’història. La memòria oral dels seus protagonistes i el material publicat donarà peu a una exposició que es podrà veure a partir de novembre.

Mentrestant, aquest espai autogestionat de referència a la ciutat comptarà amb una programació escènica especial d’aniversari entre febrer i maig que inclourà representacions teatrals, circ, dansa i música. Entre els espectacles més destacats que podrem veure figuren Hazte Banquero de la companyia Conservas (18 de març), La Femme de Trope de la companyia Marcel et ses drôles de femmes (22 d’abril) i Sinestesia d’Iron Skulls (20 de maig).

De cara al mes d’octubre es reproduiran les 30 hores de Cultura celebrades el 1978 amb la celebració d’un gran festival obert a tots els públics. El programa d’actes es completarà amb unes jornades al novembre on s’analitzaran les quatre dècades de trajectòria en comparació a altres espais similars.

La data que avui es commemora ens remet al 9 de gener del 1977, quan unes 200 persones van irrompre a la planta asfàltica i en van interrompre el seu funcionament, executant el pla d’urbanisme que prometia tancar una planta altament contaminant i nociva. Actualment, l’Ajuntament és el titular d’aquest espai i l’associació Bidó de Nou Barris gestiona el projecte gràcies a un conveni de gestió comunitària pioner.

 

Compartir.

Sobre l’autor

Revista d'arts escèniques i audiovisuals de Catalunya. Des de 1988.

Deixa una resposta