Mercè Managuerra i Frank Capdet amb Iván Arpa (coordinador assistencial d’AISGE) a la presentació de l’informe

Les dades es desprenen de l’informe anual d’AISGE.

La precarietat és la moneda habitual del sector artístic. No és una novetat, però sí que resulta preocupant quan s’analitza amb les xifres a la mà. L’informe anual d’AISGE (Artistes Intèrprets, Societat de Gestió) sobre la situació sociolaboral d’actors i ballarins a Catalunya és colpidor: un 46% dels artistes no troben feina en la seva professió.

L’enquesta s’ha realitzat en l’àmbit estatal i de les dades que afecten Catalunya es desprèn que un 58% dels artistes se situen per sota del llindar de pobresa: no superen els 6.000 euros anuals, és a dir, uns 500 euros mensuals. Si entrem en sectors concrets, en l’audiovisual el percentatge sota el llindar de la pobresa creix fins al 66%, fins al 68% en la dansa, 57% a teatre i del 30% al doblatge.

Especialment greus són els casos del 13% dels artistes que se situen en la franja més precària, amb ingressos d’entre 500 i 1.000 euros mensuals. Unes dades “alarmants” segons van explicar dimarts a la presentació de l’informe Mercè Managuera i Frank Capdet, representants de la Fundació AISGE.

Donada la precarietat, un 14% dels enquestats complementen el seu sou amb feines relacionades amb la seva professió, com ara la producció i l’ensenyament artístic, i un altre 27% treballa en ocupacions que no tenen res a veure amb l’activitat artística.

Entre els aturats, els casos més greus, un 58% no tenen cap prestació, i entre els que en reben, un 9% reben el subsidi de 426 euros mensuals i un 5% tenen un subsidi d’ajuda familiar. La situació és més greu entre ballarins (el 75% no reben cap prestació) i artistes audiovisuals (72%).

Compartir.

Sobre l’autor

Revista d'arts escèniques i audiovisuals de Catalunya. Des de 1988.

Deixa una resposta