Segons publica avui el diari ‘Abc’, la decisió està presa per part del Govern de Mariano Rajoy.

Els indicis apunten al final de la xacra imposada i mantinguda per l’executiu del PP. Si ara fa una setmana Moncloa reconeixia que hi havia marge per abaixar l’impost a la cultura, avui hem conegut, segons publica el diari Abc, que l’IVA cultural podria passar del 21% actual fins al 10%. S’assegura que la decisió ja està presa, encara, però, sense data concreta d’aplicació ni anunci oficial, i que Mariano Rajoy espera un moment electoral adequat per transmetre el contingut de la mesura a la ciutadania.

Malgrat aquestes afirmacions, el ministeri d’Hisenda s’ha afanyat a desmentir al diari Abc. El secretari d’Estat d’Hisenda, Miguel Ferre, ha assegurat aquest dilluns en declaracions recollides per l’agència Europa Press que no hi ha res anunciar sobre la baixada de l’IVA cultural.

L’IVA cultural ha estat una de les decisions més criticades pel sector de la cultura des de la seva aprovació el 2012. Aleshores es va passar del 8% al 21%, el que vol dir que en el context resultant de la insinuada reforma encara quedaria dos punts per sobre del gravamen de sortida.

L’augment de l’IVA a la cultura va ser vist com un càstic per tots els agents implicats ja que va reduir dràsticament la recaptació de teatres, cinemes i música en directe, amb caigudes de vendes xifrades entorn del 30%.

L’anunciada rebaixa de l’IVA cultural tindria un impacte de 200 milions d’euros, quantia que les arques públiques deixarien d’ingressar i que Cristobal Montoro, ministre d’Hisenda, considera ara assumible, segons publica l’Abc en exclusiva sense que cap font del Govern central ho hagi confirmat de forma oficial. 

 

Notícies relacionades: Hisenda desmenteix la baixada de l’IVA cultural.

 

Compartir.

Sobre l’autor

Revista d'arts escèniques i audiovisuals de Catalunya. Des de 1988.

Deixa una resposta