Lluís Pasqual presenta la temporada que portarà el teatre a fer 40 anys.

Si la societat demana canvis, el teatre l’ha d’acompanyar ha dit el director del Teatre Lliure, Lluís Pasqual. Per aquest motiu, la temporada 2015-2016 estarà marcada per espectacles que pretenen reflexionar al voltant de la identitat, la violència i el poder. L’espectacle inaugural és, de fet, tota una declaració d’intencions: el mateix Pasqual dirigirà dues grans actrius de l’escena catalana,-Rosa Maria Sardà i Míriam Iscla-, als monòlegs Crec en un sol déu i Dona no reeducable.

Dues peces contundents de l’italià Stefano Massini: una sobre la vida quotidiana a la franja de Gaza i l’altra sobre la periodista Anna Politkóvskaia, assassinada l’any 2006 per anar en contra del posicionament rus en el conflicte txetxè. Pasqual també estrenarà l’espectacle A teatro con Eduardo, un homenatge a Eduardo de Filippo format pel primer acte D’home i senyor i l’obra La gran il·lusió.

El teatre també rebrà un dels espectacles més exitosos de la cartellera madrilenya: el trio de tragèdies que Teatro de la ciudad,-un projecte format per Alfredo Sanzol, Andrés Lima i Miguel del Arco per mirar els clàssics amb ulls contemporanis-, ha presentat al Teatro de la Abadía: Edipo Rey, Medea i Antígona amb actrius com Carmen Machi i Aitana Sánchez Gijón. No seran els únics clàssics, ja que Helena Pimenta tornarà a Montjuïc per presentar El alcalde de Zalamea de Pedro Calderón de la Barca amb la Compañía Nacional de Teatro Clásico. Per la seva banda, Sergi Belbel adaptarà la memorable batalla de reines de von Schiller: Maria Estuard. I, després de l’èxit de Enric V, Pau Carrió dirigirà Hamlet, l’únic Shakespeare de la temporada.

Qui també tornarà serà Josep Maria Flotats que dirigirà i interpretarà Ser-ho o no, una comèdia de Jean-Claude Grumberg sobre la qüestió jueva. La propera temporada inclourà altres espectacles catalogats com ‘políticament incorrectes’ com per exemple Conillet. Un espectacle adaptat i dirigit per Marc Martínez a partir d’El conejito del tambor de Duracell de Marta Galán, amb Clara Segura de protagonista. Laia Marull es posarà en la pell d’una dona que fa llistes aparentment banals de les coses que ha de fer a La llista, un monòleg de Jennifer Tremblay dirigit per Allegra Fulton. Des de Madrid, concretament des del Teatro del Barrio, també arribarà El rey, un muntatge sobre la monarquia espanyola escrit i dirigit per Alberto San Juan.

A més, Mario Gas dirigirà El invernadero de Harold Pinter en versió d’Eduardo Mendoza. El gironí Llàtzer Garcia i la companyia Arcàdia portaran a l’Espai Lliure Sota la ciutat, un text sobre una Barcelona de somiadors i derrotats. Ferran Madico dirigirà En veu baixa, d’Owen McCafferty i Marc Montserrat-Drukker Relato de un náufrago, basat en la novel·la de García Márquez. També s’hi podran veure dos espectacles internacionals, de Robert Lepage (887) i els germans Servillo (La parola canta).

L’any 2016 el Lliure compleix 40 anys i ho celebraran amb una reflexió sobre el teatre i l’ofici. Per aquest motiu, s’obrira un nou espai a l’edifici de Montjuïc, el Mirador, que servirà com a espai de pensament i seu de la Kompanyia Jove. Aquesta temporada el teatre ha aconseguit un 81% d’ocupació, 110.000 espectadors (uns 1.500 més que l’anterior, que va tancar amb un 79% d’ocupació) i una recaptació de 1.360.000 euros. Unes xifres que expliquen, entre d’altres coses, el retorn de Rhum, El Rei Lear i El curiós incident del gos a mitjanit. Tres dels espectacles més vistos aquesta temporada, tres èxits indiscutibles del teatre català.

 

Compartir.

Sobre l’autor

Treballar la cultura, fer visible el món amb l'objectiu de millorar-lo. Tota la resta és folklore. Director d'Entreacte, entre moltes altres coses.

Deixa una resposta