Es presenta un manifest conjunt en suport de la televisió i l’audiovisual català.

Els mitjans públics són el veritable motor de la indústria de l’audiovisual a Catalunya. Per això, amb l’impuls de Guionistes Associats de Catalunya, i amb la complicitat de representants del sector audiovisual, s’ha presentat avui davant la premsa el manifest Més TV3, per salvar la televisió pública i l’audiovisual català, llegit a la seu de la SGAE amb una concorreguda presència de professionals i mitjans.

El manifest planteja la necessitat de tornar a dotar TV3 de la injecció econòmica que necessita per ser competitiva. El document, al mateix temps que denuncia les retallades d’un pressupost que, segons afirmen, ha caigut en un 60% en els últims sis anys, una situació que en matèria de continguts de ficció ha passat, en el mateix període, dels 80 milions a no arribar a 40.

El conjunt de membres de la taula han deixat clar que aquesta situació posa en dubte la continuïtat d’un sector estratègic. El text està signat per l’Assocació d’Actors i Directors Professionals de Catalunya (AADPC) representada per el seu president Àlex Casanovas, l’Acadèmia del Cinema Català (ACC), l’Associació de la Indústria del Curtmetratge (AIC), l’Associació de Dones Cineastes i de Mitjans Audiovisuals (CIMA), el Clúster Audiovisual de Catalunya, el Col·legi de Directors i Directores de Cinema de Catalunya, el Comitè d’Empresa de TVC, Guionistes Associats de Catalunya (GAC), Productors Audiovisuals de Catalunya (PAC), Productors Audiovisuals Federats (PROA), i la Unió de Cineastes. A més, té el suport del Col·legi Professional de l’Audiovisual de Catalunya (CPAC), del Gremi d’Empresaris de Cinemes de Catalunya, de la Universitat Pompeu Fabra i de la Universitat Ramon Llull.

Reproduïm a continuació el contingut del manifest.

 

MÉS TV3!

 Manifest per salvar la televisió pública i l’audiovisual català

 Els sota signants d’aquest manifest creiem que la nostra televisió ha arribat a un punt límit, com a conseqüència de la reducció d’ingressos publicitaris i les constants retallades dels pressupostos públics. Un punt límit on seguir resistint és ja totalment impossible: TV3 no està en condicions de seguir mantenint la seva oferta. I, molt menys, de seguir sent competitiva.

 El sector audiovisual, estratègic en qualsevol país, no es pot permetre seguir perdent llocs de treball, tant en el sector públic com en el privat, ni seguir disminuint les seves estructures per produir en unes condicions molt inferiors respecte a les indústries audiovisuals del nostre voltant. No es pot permetre desaprofitar les noves generacions de professionals formats a les universitats i a les escoles audiovisuals. La situació és tan greu i alarmant que es corre el risc de perdre en poc temps tot el que ha costat anys d’aixecar. I, en un futur immediat, el sector també corre el risc de desaparèixer.

 La progressiva fragmentació de l’oferta, el canvi en els models de consum audiovisual, l’aparició de nous canals i noves plataformes de continguts, la disminució de l’oferta i del consum de l’audiovisual en català, entre d’altres fenòmens actuals, condiciona el nostre panorama present i futur.

 Si no intervenim de manera urgent i ferma, TV3 passarà a ser una televisió prescindible, i l’audiovisual català, de ser un sector estratègic a ser un sector subsidiari i irrellevant. Quin serà el cost que tot això tindrà per al nostre país? Com podem entendre la cultura, la llengua i la realitat catalana sense una CCMA i un sector audiovisual potents? Per tot això, diem: Més TV3! Perquè sense el paper de motor de la televisió pública, pedra angular de l’audiovisual català, el nostre país té menys futur.

 Davant d’aquesta situació d’extrema gravetat i del risc de desaparició i minimització del sector audiovisual:

 – Reclamem un pla estratègic de futur i un model per a la CCMA que pugui competir amb èxit en el nou entorn i que pugui complir amb el seu objectiu de ser el motor del sector audiovisual català.

 – Reclamem un model de governança i de gestió professional a la CCMA, que permeti organitzar millor els recursos, que prioritzi la producció de continguts i que estigui deslligada dels condicionants del Govern i dels partits polítics en la presa de decisions.

 – Reclamem urgentment al Parlament i al Govern més inversió orientada als continguts per a la TVC i per al sector audiovisual amb l’objectiu d’aspirar de nou, no només al lideratge de TV3 i al de la indústria dins l’àmbit espanyol i mundial, sinó per donar resposta a les noves demandes de consum audiovisual que fa la ciutadania.

 

Compartir.

Sobre l’autor

Revista d'arts escèniques i audiovisuals de Catalunya. Des de 1988.

Deixa una resposta