Un informe tècnic revela deficiències estructurals greus.

L’any 2011, en plena cursa electoral, l’Ajuntament de Jordi Hereu va comprar el Teatre Arnau a l’Església Evangèlica xinesa per dos milions d’euros. Sense més pla que salvar l’edifici, la patata calenta de l’Arnau va passar per les mans de més d’un govern municipal sense que s’arribés a cap solució malgrat la pressió dels col·lectius que reclamaven la salvació de l’històric espai del Paral·lel.

Aquest fulletó polític de tints esperpèntics acaba en tragèdia: un informe tècnic acaba de revelar deficiències estructurals i recomana enderrocar el Teatre Arnau. Així ho va anunciar divendres la regidora de Ciutat Vella, Gala Pin, durant la sessió del ple municipal: L’estudi apunta deficiències estructurals i manca de fonaments, hi ha un perill de seguretat. S’ha d’enderrocar i construir de nou. Les intencions de l’Ajuntament, a més, impliquen construir un nou edifici que segons previsions estaria operatiu l’any 2020, i fins i tot des de l’ICUB ja s’apunta al nou ús de la dotació, un espai dedicat al teatre familiar.

L’informe tècnic va ser un encàrrec de l’Ajuntament, un tràmit que arriba cinc anys després de la compra del teatre, un període on la degeneració de l’edifici ha anat en augment. Des del Consistori assenyalen l’aspecte positiu de la notícia, tenir un nou edifici adaptat als nous usos: Fins ara estàvem construint un projecte al voltant d’un edifici i ara construirem un edifici al voltant d’un projecte, ha declarat Pin.

La notícia ja havia saltat per sorpresa dimecres a la reunió de la plataforma Salvem el Teatre Arnau, el procés participatiu que inclou veïns, experts i professionals, que no coincideixen amb les intencions del Departament de Cultura sobre els usos del futur teatre. El fet que ara no parlem de rehabilitar el teatre sinó de fer un edifici nou no canvia el projecte, assegura el portaveu de la plataforma, Borja Lozano. Continuem reivindicant un projecte que inclogui un centre d’interpretació del Paral·lel, un teatre que doni suport a la creació i que tingui una gestió comunitària.

Sigui com sigui, el futur del Teatre Arnau sembla passar irremeiablement per l’enderrocament, a falta de les conclusions d’un segon estudi encarregat per l’Ajuntament. I aquest ja sí que seria el capítol final d’una història de desídia prolongada, desaparició de l’últim vestigi de teatre de barraca que conserva Barcelona, memòria viva d’un Paral·lel amb els dies comptats.

Compartir.

Sobre l’autor

Treballar la cultura, fer visible el món amb l'objectiu de millorar-lo. Tota la resta és folklore. Director d'Entreacte, entre moltes altres coses.

Deixa una resposta