Una imatge de l’obra ‘Un obús al cor’, que es representarà durant el cicle Escenes de filosofia i teatre.

La Maleta de Portbou i La Perla 29 al darrere d’un cicle de tres actes.

Un nou esdeveniment posa en comú dues disciplines germanes, el teatre i la filosofia. Les nits de la Maleta a la Perla serà un esdeveniment artístic en tres dies sobre la relació entre teatre i pensament que tindrà lloc a Teatre Biblioteca de Catalunya –recinte habitual dels espectacles de La Perla– el dijous 26, divendres 27 i dissabte 28 d’octubre, des de dos quarts de set del vespre fins a mitja nit.

En aquest projecte conflueixen les idees de Josep Ramoneda (La Maleta de Portbou) i Oriol Broggi (La Perla 29). La idea és construir un refugi perquè les dues disciplines dialoguin per interrogar la realitat. “Unirem la posada en escena i la reflexió per generar una constel·lació de preguntes”, apuntava Broggi a la presentació del passat dilluns.

El programa s’articula al voltant de xerrades, monòlegs, conferències i escenificacions programades en tres sessions des de mitja tarda a mitja nit. Trencarà el gel l’escenògraf francès Jean Guy-Lecat el dijous 26 amb una conferència inaugural que tractarà sobre el teatre i la transformació de l’espai públic.

“Necessitem restituir el sentit de les paraules en el món actual. És lògic que filosofia i teatre es tornin a interpel·lar”, va destacar Ramoneda, que aposta perquè el cicle serveixi per fer reflexionar les dues disciplines, que “la filosofia sigui una experiència escènica i el teatre s’encarni en la filosofia”.

Aquí teniu el contingut desglossat per sessions, els tres actes que volen servir per escenificar una relació fructífera i sempre viva:

 

Dijous 26 d’octubre | Primer Acte 
Conferència inaugural de 
Jean Guy Lecat, escenògraf de Peter Brook, sobre el teatre i la transformació de l’espai públic. Espectacle Un obús al cor, de Wajdi Mouawad, que plantejarà en termes generals la relació entre teatre i pensament, relació que s’aprofundirà finalment amb una conversa entre Óscar Cornago i Victoria Szpunberg.

Divendres 27 d’octubre | Segon Acte 
Començarà amb una escena sobre la creació de la ficció escènica, a càrrec d’Oriol Broggi, a la que seguirà una conversa entre Félix Duque i Miguel Morey sobre representació, veritat i mentida. Una segona escena, a càrrec de Ferran Utzet, es centrarà en la creació del personatge, i es complementarà amb una conversa entre Jose Luís Moreno Pestaña i Remedios Zafra sobre l’escenografia del subjecte.

Dissabte 28 d’octubre | Tercer Acte 
Es tancarà el festival amb una primera escena que abordarà la dimensió corporal de l’actor. A l’escena, a càrrec de Xavi Ricart, li seguirà una conversa entre Andrés Barba i Antonio Monegal sobre la transformació del cos. Una segona escena complementària recollirà la dimensió més social i política del teatre, preguntant-se de nou sobre el caràcter fictici del teatre i la seva relació amb el món. Finalment, una conferència de Jose María Ridao sobre el teatre com a mirall de la societat tancarà l’acte.En paral·lel, un cafè filosòfic en constant funcionament acompanyarà els diversos actes. Inclourà tertúlies i xerrades informals amb alguns dels autors que conformen la programació. A més, hi haurà una conversa complementària entre Josep Ramoneda i Oriol Broggi sobre la dimensió pública del teatre, i una altra entre Francesc Orella i Enric Puig Punyet sobre l’actor i la divulgació del pensament.

 

 

 

 

 

Compartir.

Sobre l’autor

Revista d'arts escèniques i audiovisuals de Catalunya. Des de 1988.

Deixa una resposta