Imatges de l’exposició ‘Actrius catalanes del segle XX’

El Palau Robert acull la mostra fins al 28 de març.

Ahir es va inaugurar una de les exposicions sobre arts escèniques més importants de la temporada. Es tracta de la mostra Actrius catalanes del segle XX, que tracta de posar de relleu la importància d’aquest col·lectiu de l’escena, un protagonisme inèdit en la història moderna que és simptomàtic de del canvi d’època.

S’analitza, per tant, el protagonisme creixent de les figures de les actrius dins l’escena catalana, un camí paral·lel al de l’estat de la dramatúrgia catalana. Una anàlisi de la trajectòria d’un ampli ventall de professionals que van de Margarida Xirgu fins a Míriam Iscla, amb parada destacada a noms com Elena Jordi, Mary Santpere, Matilde Almendros, Assumpció Balaguer, Montserrat Carulla, Carlota Soldevila, Núria Espert, Anna Lizaran, Rosa Novell, Vicky Peña o Emma Vilarasau, entre moltes altres. Un recull, per tant, de moltes de les cares femenines que han marcat d’una manera o d’una altra la història del teatre català.

La mostra, organitzada per la Generalitat de Catalunya i l’Institut del Teatre, ha estat comissariada per Joan Casas i Joaquim Noguero. L’espai expositiu es divideix en set apartats: Lluminós calidoscopi; Amb veu d’actriu; Personatges, el valor de la màscara; Un segle en deu imatges; Magatzems d’il·lusions; Premsades en paraules, i Flash back.


Activitats paral·leles

Durant el temps que duri la mostra, l’Institut del Teatre de Barcelona oferirà un seguit d’activitats paral·leles a càrrec de diferents docents, graduats i alumnes de l’Escola Superior d’Art Dramàtic (ESAD) del centre. Les activitats es presenten en tres formats: Dilluns de Teatre, representacions d’espectacles sorgits d’assignatures impartides a l’ESAD; Dijous de Tertúlia, amb taules rodones i conferències al voltant de diversos temes lligats amb l’exposició organitzades per l’IT i l’Institut Català de les Dones ; i Dissabtes de Taller, amb sessions pràctiques, a càrrec de professors de l’ESAD, dirigides a públic infantil, adult i familiar.

Més informació sobre les activitats paral·leles al web de l’Institut del Teatre.

 

Compartir.

Sobre l’autor

Revista d'arts escèniques i audiovisuals de Catalunya. Des de 1988.

Deixa una resposta