Segons el Ministeri de Montoro, totes les subvencions estarien subjectes a gravamen.

Una nova directriu del Ministeri d’Hisenda de Cristobal Montoro que afecta alguns equipaments reclama de forma retroactiva l’IVA de totes les subvencions cobrades en els últims exercicis fiscals. La mesura la va denunciar dissabte el director del Temporada Alta Salvador Sunyer en una trobada amb periodistes: “Tot el sector de la Cultura perilla si aquesta interpretació s’acaba per imposar”, va manifestar Sunyer.

En el cas del Temporada Alta l’afectació seria d’un total d’1,4 milions d’euros en concepte d’IVA aplicat a les subvencions estatals, autonòmiques i locals rebudes entre 2012 i 2015. D’aplicar-se aquesta interpretació seria “absolutament impossible la continuïtat d’un festival”, segons Sunyer.

Fins ara, el conjunt de les administracions públiques havien atorgat subvencions sense considerar-les subjectes a l’IVA, ni en la seva concessió ni en la posterior justificació. Des de juliol, però, l’Agència Tributària ha començat a obrir procediments per reclamar l’impost aplicat als últims quatre exercicis, una mesura que podria enfonsar no només el Temporada Alta, també altres equipaments en situacions semblants.

Avui, altres institucions culturals catalanes han confirmat a l’ACN que es troben en un cas similar al Temporada Alta. El Museu Nacional d’Art de Catalunya i el Mercat de les Flors han manifestat que es troben pendents de la resolució de les al·legacions per una reclamació d’un milió d’euros en concepte de subvencions dels darrers anys. El Teatre Lliure també reconeix que el Ministeri li reclama 1,3 milions per l’any 2016, una mesura que no poden recórrer perquè abans haurien d’avançar els diners i això suposaria el tancament del teatre. Altres equipaments com el Teatre Nacional de Catalunya declaren que no han patit cap reclamació malgrat haver passat inspeccions recents.

Compartir.

Sobre l’autor

Revista d'arts escèniques i audiovisuals de Catalunya. Des de 1988.

Deixa una resposta