El dramaturg andalús Paco Bezerra suma a la seva llista de guardons el Jardiel Poncela, el premi de teatre de la Fundació SGAE. L’ha guanyat amb el text Muero porque no muero (La vida doble de Teresa), un monòleg centrat en la figura de Teresa de Jesús en què desmitifica els símbols religiosos i els seus significats actuals.

Paco Bezerra ha guanyat un nou premi en la seva extensa llista de reconeixements. La nova incorporació és el XXX Premi SGAE de Teatre Jardiel Ponciela, un guardó que consisteix en 8000 euros per a l’autor a més de la publicació del text a la col·lecció TeatroAutor que edita la Fundació. Finalment, la peça s’inclourà en l’edició de 2022 del Cicle SGAE de Lectures Dramatitzades.

El text guanyador és Muero porque no muero (La vida doble de Teresa),  un monòleg en què Teresa de Jesús ressuscita cinc-cents anys després de la seva mort sense un cos en el qual encarnar-se. El motiu és que el seu va ser esquarterat i escampat en forma de relíquies per tot el planeta. La santa té per tant dos objectius: retrobar-se a si mateixa i intentar comprendre el motiu pel qual l’han tornat a la vida. Bezerra va començar a elaborar la proposta el 2014 a partir d’un encàrrec de la Fundación V Centenario del Nacimiento de Santa Teresa de Jesús. En el seu moment, el projecte es va aturar, i no va ser fins al confinament que l’autor el va recuperar per aprofitar els dies de tancament.

Paco Bezerra amb les obres completes de Santa Teresa de Jesús © Fundació SGAE

El jurat de l’edició ha estat presidit per la dramaturga Marta Aran i format per les autores Olatz Beobide, Diana I. Luque, Patricia Pardo, Cristina Rojas, Laura Rubio Galletero, Nuria Vizcarro, Eva Zapico i els dramaturgs Jorge Márquez, Toño Pinto, Homero Rodríguez i Artur Trillo. Del text, destacat d’entre les 305 propostes que es van presentar al premi, n’han destacat “la capacitat de sorprendre i la seva narrativa plena de llibertat i de salts temporals”. Per al jurat, “parla de santa Teresa, però també de l’art, de com es creen i es fan servir els símbols amb un plantejament arriscat, original i imaginatiu”. L’autor es permet fabular sobre un personatge històric viatjant “del que és particular al que és universal, d’allò místic a allò prosaic.”

Un autor molt guardonat

Nascut a Almeria el 1978, Paco Bezerra ha estat reconegut amb un gran nombre de premis. Entre els guardons que posseeix, el Nacional de Literatura Dramàtica 2009, el Nacional de Teatre Calderón de la Barca 2007, el Premi Eurodram 2014, el Premi al Millor Autor Dramàtic en els XXI Premis GETEA de Buenos Aires i el Premi Cerino al Millor Autor de la 64a edició del Festival Internacional de Teatre Clàssic de Mérida. Ha cursat estudis d’interpretació en el Laboratori de Teatre William Layton, és llicenciat en Dramatúrgia i Ciències Teatrals per la Real Escuela Superior de Arte Dramático de Madrid (RESAD) i ha estat professor de l’Estudio Juan Codina i William Layton. Ha publicat una desena de textos, entre els quals destaca El pequeño poni, que a Catalunya s’ha pogut veure recentment sota la direcció de Mercè Vila Godoy. Els seus textos han estat traduïts a més d’una desena d’idiomes i representats a una vintena de països.

El Premi SGAE de Teatre Jardiel Poncela

La Fundació SGAE convoca aquest premi des de fa tres dècades per impulsar i visibilitzar la creació teatral contemporània d’excel·lència. Des de l’edició de 2014 el premi duu el nom del dramaturg Jardiel Poncela, a fi de reivindicar-ne la figura, de gran influència en la cultura iberoamericana contemporània. En les últimes dues edicions, el premi va recaure en dos autors catalans: Daniela Feixas el va guanyar el 2019 per Sandra i Josep Julien el 2020 per Bonobo, la publicació del qual acaba de sortir a la venda.

Compartir.

Sobre l’autor

Revista d'arts escèniques i audiovisuals de Catalunya. Des de 1988.

Deixa una resposta