Partia com a espectacle més nominat i es va emportar els vuit reconeixements als quals optava. Canto jo i la muntanya balla, l’adaptació de la novel·la d’Irene Solà produïda per La Perla 29, va triomfar en la 27a edició dels Premis Butaca, que es van entregar ahir al Teatre Monumental de Mataró.

Millor espectacle teatral, direcció (Guillem Albà i Joan Arqué), actriu de repartiment (Anna Sahun), escenografia (Alfred Cases i Laura Clos Closca), il·luminació (Sylvia Kuchinow), vestuari (Nídia Tusal), espai sonor (Joan Gorro) i composició musical (Judit Neddermann). Les vuit nominacions per a Canto jo i la muntanya balla es van convertir ahir en vuit premis per a un espectacle que combina titelles, teatre de gest, text i música en directe. Quan recollien el guardó com a directors, Arqué i Albà van reivindicar-se com a pallassos i, sense perdre l’humor, van observar que només se’ls ha reconegut ara que han fet un teatre “seriós”.

Joan Arqué i Guillem Albà recollint el Butaca a la direcció. © Instagram @guillemalbaoficial

En les categories interpretatives, Clara Segura es va emportar el guardó a millor actriu per Filumena Marturano, convertint-se aquesta en la setena vegada que rep un Butaca. En el seu discurs, va afirmar que “el premi s’hauria de diversificar més” i va reivindicar la necessitat “d’eixamplar la base”, aconseguint que el públic s’arrisqui a veure programacions més desconegudes i que les direccions donin més oportunitats. En les categories masculines, Lluís Soler va obtenir el premi a actor de repartiment per Les tres germanes (tercer Butaca que rep)  i Joan Carreras va guanyar la seva primera estatueta del certamen (tot i haver estat nominat en set ocasions) com a actor protagonista per Història d’un senglar, paper que ja li va donar també el Max. El monòleg escrit i dirigit per Gabriel Calderón va guanyar a més la condecoració a Millor espectacle de petit format. El reconeixement a l’autoria va ser per al calòric Joan Yago per De què parlem mentre no parlem de tota aquesta merda.

En les categories musicals, La filla del mar va rebre els guardons a millor espectacle, actriu (Mariona Castillo) i  actor (Toni Vinyals), mentre que El màgic d’Oz ho va fer en les categories d’espectacle familiar i caracterització (Clàudia Abbad). En dansa, el millor espectacle va ser per Sonoma de La Veronal, mentre que Lali Ayguadé es va emportar doble estatueta (coreografia per Hidden i intèrpret femenina per Gizaki) i Luis Martínez Gea va guanyar com a intèrpret masculí per Animal de séquia

Per la seva banda, l’actriu i directora Imma Colomer va recollir el premi honorífic Anna Lizaran, amb qui va “compartir tretze anys de vida professional,” i el va dedicar a totes les persones amb què ha treballat al llarg de la seva trajectòria. L’altra menció honorífica va ser pels trenta-cinc anys d’història del Grup Focus i la va recollir el productor Daniel Martínez.

Millor muntatge teatral

Canto jo i la muntanya balla (La Perla 29)

Millor espectacle de petit format

Història d’un senglar (Temporada Alta / Grec 2020)

Millor direcció teatral

Guillem Albà i Joan Arqué (Canto jo i la muntanya balla)

Millor musical

La filla del mar (Focus / Grec 2021)

Millor espectacle per a públic familiar

El màgic d’Oz (La Brutal)

Millor actor teatral

Joan Carreras (Història d’un senglar)

Millor actriu teatral

Clara Segura (Filumena Marturano)

Millor actor de repartiment

Lluís Soler (Les tres germanes)

Millor actriu de repartiment

Anna Sahun (Canto jo i la muntanya balla)

Millor actor musical

Toni Vinyals (La filla del mar)

Millor actriu musical

Mariona Castillo (La filla del mar)

Millor escenografia

Alfred Cases i Laura Clos Closca (Canto jo i la muntanya balla)

Millor disseny de llums

Sylvia Kuchinow (Canto jo i la muntanya balla)

Millor vestuari

Nídia Tusal (Canto jo i la muntanya balla)

Millor caracterització

Clàudia Abbad (El màgic d’Oz)

Millor espai sonor

Joan Gorro (Canto jo i la muntanya balla)

Millor text (Fundació SGAE)

Joan Yago (De què parlem mentre no parlem de tota aquesta merda)

Millor composició musical (Fundació SGAE)

Judit Neddermann (Canto jo i la muntanya balla)

Millor espectacle de dansa

Sonoma (La Veronal)

Millor coreografia (Fundació SGAE)

Lali Ayguadé (Hidden)

Millor intèrpret masculí de dansa

Luis Martínez Gea (Animal de séquia)

Millor intèrpret femenina de dansa

Lali Ayguadé (Gizaki)

Premi a l’entrega i a l’esforç

Als 35 anys de Focus

Premi Honorífic

Imma Colomer

Compartir.

Sobre l’autor

Revista d'arts escèniques i audiovisuals de Catalunya. Des de 1988.

Deixa una resposta