Els guanyadors del Butaca. Foto: Ruano Fotografía

Empat als Butaca.

El Rei Lear i Terra Baixa s’han imposat com a guanyadors de la 21ª edició dels Premis Butaca amb quatre guardons respectivament. Darrere seu, El curiós incident del gos a mitjanit i el musical El Petit Príncep s’han endut tres Premis Butaca. La gala, presenta per Glòria Cid i Toni Martín, ha estat més o menys marcada per l’actualitat política catalana, el nou FP de tauromaquia que vol impulsar el govern espanyol i el Cas Pujol. “Ja podem anar fent polítiques de creació de nous públics, que ho tenim ben magre si no s’aposta per la cultura” han recordat els presentadors.

El Rei Lear, dirigit per Lluís Pascual, ha estat guardonat com a millor muntatge teatral. L’obra s’ha endut el premi a la millor actriu teatral per a Núria Espert,-la confirmació, segons Pasqual-, que el XXI és el segle de les dones-el de millor actor de repartiment per Ramon Madaula,-que li ha dedicat a la seva companya d’escenari, Núria Espert, “l’actriu que millor pensa a l’escenari”. També Eva Fernández ha estat reconeguda per la seva tasca en la caracterització. 

Lluís Homar s’ha endut el guardó al millor actor teatral per la seva versió de Terra Baixa. Homar ha dedicat el premi al públic i ha recordat Fabià Puigserver, que li deia que el més important era la generositat: “quan més dones, més rebs“. El clàssic d’Àngel Guimerà dirigit per Pau Miró també ha estat reconegut com el muntatge amb la millor il·luminació, que corria a càrrec de David Bofarull i Xavier Albertí, que ha advertit que “ha vingut per quedar-se” i que espera que el proper guardó sigui per a “millor actriu de musical“. Damien Bazin i Lucas Ariel Vallejos s’han endut al millor disseny de so, i Sílvia Pérez Cruz a la millor composició musical per Terra Baixa. 

Julio Manrique s’ha endut el guardó a la millor direcció teatral. “No hauria pogut fer l’obra sense Pol López” ha explicat Manrique. Marta Marco,-que ha dedicat el Butaca a totes les persones amb Asperger perquè “ningú encara no ha definit què vol dir ser normal”-,a la millor actriu de repartiment per El curiós incident del gos a mitjanit, que també ha estat reconegut per la millor escenografia (Lluc Castells). El musical d’Àngel Llacer i la Perla 29, El Petit Príncep, també s’ha endut tres guardons: el de millor espectacle familiar, millor actor musical per a Guillem Martí i millor actriu musical per Elena Gadel. “Volent compartir i emocionar és quan fas negoci de veritat i això és el que t’omple quan te’n vas a dormir” ha admés Àngel Llàcer.

Tanmateix, El llarg dinar de Nadal, de la companyia La Ruta 40, ha estat considerada pels espectadors el millor espectacle de petit format. El guardó al millor musical ha estat atorgat a Flor de Nit,una producció que es va fer sense res, com gairebé tot últimament a Barcelona”. Els guanyadors, de la companyia Gataro, han remarcat que “algun dia esperem no anem a taquilla”. En la categoria de dansa, el Butaca ha anat a Islàndia, de Marcos Morau i La Veronal. Tortugues, de la gironina Clàudia Cedó, s’ha endut el guardó al millor text.

Glòria Rognoni, la directora de la Companyia de Teatre de Femarec, formada per persones amb discapacitats psíquiques o malalties mentals ha estat reconeguda amb la butaca honorífica Anna Lizaran. Rognoni ha agraït el premi i ha lamentat la poca visibilitat que tenen les companyies de teatre més social.

Compartir.

Sobre l’autor

Cultura o barbàrie. Sotsdirectora d'Entreacte i coautora d'El carrer és nostre, entre d'altres.

Deixa una resposta