El Premi Frederic Roda de Teatre 2020 ha atorgat dos guardons. El primer ha recaigut en Sílvia Navarro amb Negatius. El segon –de caràcter extraordinari amb motiu de la pandèmia– ha estat per José Ignacio Garzón, Iñaki Garz, amb Quan els llops udolen, una proposta escènica ajustada a l’actual context sanitari.

Negatius de Sílvia Navarro és la història d’un fotògraf de ficció ambientada al París dels anys 30. L’obra planteja una temàtica actual amb un argument que denuncia el silenci sobre les dones. El jurat n’ha destacat la qualitat narrativa i el gran interès que genera en el lector. El Premi Frederic Roda de Teatre està dotat amb 8.000 euros i l’edició del text.

Llicenciada en Sociologia per la UB i en Direcció i Dramatúrgia per l’Institut del Teatre, Navarro ha estrenat amb la seva companyia La Canina els espectacles Alguien que apague la luz (2014), 94 minuts (Tantarantana, 2017), La inversemblant peripècia d’en James Richards (2018) i Ifigènia en Taxi (Tantarantana, 2019). A més, com ajudant de direcció ha treballat amb Cristina Clemente a El Test de Jordi Vallejo  (2016). Pel que fa a reconeixements, l’any 2018 va guanyar el premi Ciutat d’Alcoi amb Un turista se suïcida i el 2020 va ser seleccionada per formar part del VIII Laboratorio de Escritura Teatral Fundación SGAE amb El último Soviético.

Ignasi Roda (ADB) i Joan Carles Garcia Cañizares (Diba) lliuren el primer Premi Frederic Roda 2020 a Sílvia Navarro © Xavier Subies/Diputació de Barcelona

Quan els llops udolen d’Iñaki Garz és la trobada entre una jove directora de teatre i una actriu retirada del Teatre d’Art de Moscou, a qui demana que torni als escenaris. El jurat ha destacat l’enginy i la diversió de l’obra, molt ben ambientada i que en tot moment planteja intriga i una certa angoixa que pot atrapar l’espectador. El Premi extraordinari amb motiu de la covid-19 està dotat amb 4.000 euros.

Llicenciat en Art Dramàtic a l’Institut de Teatre de Bilbao, Garz ha realitzat cursos d’escriptura i dramatúrgia a la Sala Beckett. És director i dramaturg, co-fundador de la companyia lcaroteatre de Barcelona l’any 2001. Ha estrenat les següents obres d’autoria pròpia: La Marquesa ha sortit a les cinc (2018), Si planeges venjar cava dues tombes (Sala Badabadoc, 2017), La senyora Oliver (Teatre Tantarantana, 2016), Les dominiques (La seca, 2015), Si planeges venjar … (Àtic 22, 2014), La cambra de les dones (Sala Ivanow, 2013), Cant per la mort de LiliTofler (Círcol Malda, 2011), Els mots de Yorik de Josep Palau i Fabra (Espai Brossa, 2009), Quan Arribi la batalla, pensa en mi (Teatre Tantarantana, 2007), L’italià de Thomas Bernhard (Sala El Canto de la cabra. de Madrid i Teatre Tantarantana, 2006), Un bagul groc per a Nofre Taylor d’Alexandre Ballester (Teatre Tantarantana, 2006), Estricta vigilància de Jean Genet (Teatre Tantarantana, 2005), Màquina Hamlet d’Heiner Muller (Sala El Canto de la cabra de Madrid, 2005 i Sala Beckett, 2004), Hemisferis (Sala Beckett, 2003) i Romeu i Julieta, de William Shakespeare, en versió de teatre de carrer i circ (Plaça Sant Felip Neri, 2002).

Ignasi Roda (ADB) i Joan Carles Garcia Cañizares (Diba) lliuren el Premi extraordinari 2020 Frederic Roda a Iñaki Garz © Xavier Subies/Diputació de Barcelona

Enguany han participat als guardons 45 textos originals. Els guanyadors s’han anunciat en el marc d’una gala telemàtica i, en recollir el premi, tant Navarro com Garz han coincidit en manifestar que per a ells no només suposa “l’aportació econòmica” que els ajudarà en aquests temps de pandèmia, “sinó la projecció i el reconeixement professional que implica el guardó”.

El jurat del premi ha estat format, entre d’altres, per representants de diferents teatres de la província de Barcelona i membres de l’Agrupació Dramàtica de Barcelona (ADB).

El premi Frederic Roda

Creat l’any 2014 per l’ADB i l’Institut del Teatre de la Diputació de Barcelona amb el suport d’Òmnium Cultural, el Premi Frederic Roda va néixer el 2014 per reconèixer textos dramàtics inèdits escrits en català en el marc de la Nit de Santa Llúcia. Des de l’any 2018 el premi ha rebut un nou impuls a través de la Diputació de Barcelona i la implicació dels teatres municipals de la província de Barcelona. La guanyadora de l’edició del 2019 va ser Marta Buchaca amb l’obra Rita. Peça estrenada a la Sala Beckett l’octubre de 2019, dirigida per la seva autora i interpretada per David Bagés i Anna Moliner.

El premi de l’edició 2018 va ser per a Lamarr: natura morta, de Carles Batlle, que actualment s’està representant al TNC com a Monroe-Lamarr, dirigida per Sergi Belbel, i protagonitzada per Elisabet Casanovas i Laura Conejero. Anteriorment els guardonats havien estat Lluïsa Cunillé per Boira, l’any 2014, i David Plana per Els encantats i Josep Maria Miró per La travessia, l’any 2015.

El nom del guardó ret homenatge a l’actor, director, pedagog, dinamitzador cultural i crític teatral Frederic Roda i Pérez (Barcelona, 1924 – 2006), que va ser fundador de l’Agrupació Dramàtica de Barcelona i sotsdirector de l’Institut del Teatre.

Compartir.

Sobre l’autor

Revista d'arts escèniques i audiovisuals de Catalunya. Des de 1988.

Deixa una resposta