El passat dijous 25 d’octubre, l’AADPC va celebrar un dinar per homenatjar Jaume Pla, de 90 anys, l’actor professional en actiu de més edat de tot Catalunya.

“Dues vides, una passió. El perfil de Jaume Pla trenca els esquemes. (…) Pla, l’empresari perfumista, va donar a Pla, l’actor vocacional, la seguretat d’una nòmina, i, amb això, llibertat per créixer als escenaris i lliurar-se a la seva gran passió, el teatre” escrivia ara fa dos anys Carme Tierz. Corria l’any 2016 i Pla estava a punt d’estrenar Abans que pugi el teló, un monòleg escrit per Víctor Alexandre i fet a la mida del seu únic intèrpret.

Un monòleg per descobrir el directiu emprenedor, l’home de família i l’actor. Un monòleg per descobrir un actor vinculat a alguns dels projectes escènics més importants de la nostra història recent com l’Agrupació Dramàtica de Barcelona (ADB), de Frederic Roda –amb qui, més tard, va crear el Grup TTP-Teatre Truca a la Porta i va treballar a la Companyia de Teatre Inestable–; el Grup de Teatre Independent-GTI, de Fabià Puigserver i Francesc Nel·lo, el Teatre Popular de Barcelona, fundat per Esteve Polls…

D’això, però, ja en fa dos anys. I si una cosa et queda clara després de conèixer Pla, és que no es queda quiet: Des de llavors ha interpretat, de casa en casa i acompanyat per Anna Pou i Rafa Usero, El Prometatge d’Anton Txèkhov. Un espectacle que, actualment, es planteja portar al cicle de Teatre a Presons que ofereix cada any l’AADPC.

Tot i això – i haver passat per telesèries com El cor de la ciutat o Plats Bruts -, tal com explicava Pla a Tierz: “després de jubilar-me vaig començar de zero, i sento que cada cop que acabo una feina torno al punt de sortida. I això que no hi ha cap altre actor tan gran com jo en actiu, és a dir, que qualsevol personatge de més de vuitanta anys podria ser per a mi”.  Qui sap, com deia Tierz: “potser aconsegueix fer realitat el seu somni, interpretar el vell lacai de L’hort dels cirerers, un personatge amb el qual comparteix l’edat i que, com ell mateix, ha estat testimoni de grans transformacions”.

 

Compartir.

Sobre l’autor

Revista d'arts escèniques i audiovisuals de Catalunya. Des de 1988.

Deixa una resposta