Un article d’Àlex Casanovas, president de l’Associació d’Actors i Directors Professionals de Catalunya.

El mes de setembre de 2012 el govern del Partit Popular (aviat farà 5 anys!) va decidir pujar l’IVA del preu de les entrades dels esdeveniments culturals del 8% al 21%, és a dir, un augment del 13%. Aquesta mesura, que tot el sector cultural va entendre com un càstig del Govern a tots els qui es van posicionar en contra de la seva política –interior i exterior– de manera clara i decidida, va provocar, d’una banda, una disminució considerable de la recaptació provinent de l’IVA a la tresoreria estatal i, de l’altra, que es ressentís de manera molt considerable el bon funcionament de tot el sector cultural i en especial de les arts escèniques i audiovisuals.

Aquesta mesura va afectar no només l’espectador, el públic, sinó que també va repercutir en la durada dels espectacles en cartell i en el tipus de muntatges que es produïen; això vol dir que la contractació de professionals es va veure afectada de manera molt considerable a la baixa, evidentment. Els actors i les actrius, en una mostra de responsabilitat social i de solidaritat per tal d’ajudar a mantenir l’oferta cultural al nostre país, van acceptar aplicar una reducció salarial a les categories del Grup A del Conveni de Teatre de Catalunya.

De moltes maneres es va demanar al Govern que revertís aquesta situació, però ni la pressió dels empresaris ni la dels sindicats va aconseguir-ho; ha calgut que el Partit Popular veiés com perillava la seva situació en les darreres eleccions generals perquè –a canvi d’un pacte amb el Partit de Ciudadanos que els assegurés la investidura– acceptessin rebaixar l’IVA cultural del 21% al 10% (i condicionat a l’aprovació del Pressupost General –i només als espectacles en viu!). Des de l’AADPC ja hem començat a treballar perquè els actors i les actrius de Catalunya tornin a recuperar el sou que els pertoca.

Compartir.

Deixa una resposta