Imparteix un seminari per actors on mostra les claus per trobar feina.

És un dels rostres imprescindibles de la petita pantalla estatal, on ha signat papers destacats a sèries com Periodistes, Hospital Central o Isabel; també del teatre, on ens ha regalat títols de la mida d’Agosto. Ara, però, s’hi deixa caure per Barcelona per mostrar els seus coneixements sobre una vesant fonamental per a la carrera d’un actor, el màrqueting. En el curs L’actor: saber-se vendre ens dóna, junt a Ben Temple, les claus per gestionar la carrera més enllà dels escenaris i platós.

La professió està en venda?
Tal vegada la paraula vendre resulta un poc freda, però per al títol d’un curs funciona. En realitat, el seminari no té a veure amb la venda pura i dura sinó amb cuidar una part de la professió que és fonamental. De la mateixa forma que cultivem i estem eternament aprenent el costat artístic també hem de cuidar el costat pràctic de la nostra professió. Em refereixo a posar l’atenció sobre una matèria que en les escoles no ens ensenyen. No es tracta només de com aconseguir feina, es tracta també de saber quines són les teves armes, conèixer-les, saber quins perfils hi dones, saber on poden estar les nostres oportunitats, quins tipus de personatges ens beneficien, com fer una entrevista, com fer un contacte i mantenir-lo. És una cosa que ensenyen als Estat Units i en molts altres països i que aquí se’n parla poc.

Tu, per exemple, et vas formar als Estats Units, allí resulta normal aquest tipus de formació?
La formació que vaig rebre als Estats Units va ser la universitària abans de tornar aquí i estudiar amb Juan Carlos Corazza. El que et puc dir és que allà hi ha un fum de cursos d’aquest estil, molt concrets sobre com bellugar-se per trobar feina.

Molts professionals pensen que els càstings serveixen de poc, que ve tot donat. És cert?
El primer que s’ha de fer davant d’un càsting és pensar d’una altra manera. És una de les coses que mostrem en el curs. Això que dius, que estiguen ja donats, passa de tant en tant, no és qüestió que estiguen amanyats, passa que els directors i autors molts cops escriuen per a un actor concret. Però el pensament negatiu no ajuda a un actor. Un professional ha d’anar on estiguin les oportunitats. El primer que cal és pensar en positiu. Igual el paper pot estar donat però igualment el càsting representa una oportunitat d’anar i mostrar la nostra feina. I igual no truquen per aquell paper però ho poden fer més endavant per una altra cosa.

Es tracta d’estar present.
Exacte. Al capdavall, el que importa és mostrar la teva feina, i poder establir contacte, relacions que després cal saber mantenir amb una certa periodicitat. És un tema que tractem de forma insistent al curs.

Hi parleu també de com d’important resulta als nostres dies la imatge d’un actor i el material que la recolza com els books, els vídeos o les pàgines web.
No crec que sigui important als nostres dies, crec que sempre ha estat fonamental. Quan presentes la teva feina, molts cops és a través d’un vídeo i d’unes fotos. És un filtre previ a una prova i per això és tan important tenir un material que, no només sigui bo, ha de ser real, mostrar-te tal com ets, que molt cops no ho fem així. Al curs abordem què fer i què no fer amb el material de cada actor.

A l’hora de trobar feina, com s’ha d’organitzar un intèrpret?
Això és molt llarg d’explicar. El que sí et puc dir és que és una planta que s’ha de regar cada dia. Al curs insistim molt en mostrar que en realitat tenim moltes més possibilitats de control de la nostra carrera del que pensem. No és tracta d’esperar que ens truqui aquell o aquell altre. Existeix una metodologia que s’hi pot aplicar, amb uns terminis i unes circumstàncies que depenen de nosaltres i que ens permeten aixecar la nostra carrera. No tot depèn de factors externs, al contrari.

Heu fet el curs a altres ciutats, quina ha estat la resposta?
L’hem fet a Bilbao, a Sevilla, a Madrid… El alumnes sempre remarquen que els hagués agradat tenir accés a aquest tipus de formació abans. Jo, de fet, que sóc actriu, quan vaig començar a impartir-lo vaig aprendre moltes coses que no sabia a través del meu company [Ben Temple], ell porta desenvolupant aquest tema moltíssim més temps que jo. La clau és que es tracta de coses absolutament pràctiques. Sabem d’alumnes que han tingut resultats molt concrets. Cal seguir formant-se com actor que, sens dubte, és la base: aquest curs no pretén substituir això. Tractem simplement d’oferir un millor coneixement de quines són les armes que tenim els actors a la nostra disposició per poder agafar les regnes de la nostra carrera.

Més informació sobre el curs L’actor: saber-se vendre a la secció Formació.

Compartir.

Sobre l’autor

Revista d'arts escèniques i audiovisuals de Catalunya. Des de 1988.

Deixa una resposta