L’actriu i directora mor als 61 com a conseqüència d’un càncer.

Coratge i valentia són paraules que avui es queden curtes per definir la lluita de Rosa Novell (Barcelona, 1953) contra el càncer que finalment ha apagat la flama d’una de les actrius més carismàtiques i volgudes del teatre català. 

Quasi fins a l’últim moment l’hem vist pujada a escena. El seu últim paper, l’adaptació de L’última trobada de Sándor Márai , el va interpretar ja cega com a conseqüència dels estralls de la malaltia, una ocasió que s’ha transformat en la darrera però que es va veure recompensada amb l’estima del públic i reconeixements de la professió com el Premi Butaca d’honor.

Llicenciada en filologia i amb estudis a l’Institut del Teatre, la seva trajectòria d’actriu comença el 1974 amb Les Troianes d’Eurípides. Des d’aleshores va participar en nombrosos espectacles, quasi sempre lligada a l’escena independent i a papers femenins de gran coratge i personalitat. Exemple d’això són la Fedra de Racine, la reina de Marc Antoni i Cleopatra (1980) o La marquesa Rosalinda de Valle-Inclán (1988),  paper pel qual va guanyar el Premi Nacional d’Interpretació. També van ser premiades les seves intervencions en Elsa Schneider de Sergi Belbel (premi Margarita Xirgu, 1989) i La Senyora Florentina i el seu amor Homer, de Mercè Rodoreda (premi de la Crítica 1995). La seva faceta de directora també va rebre el Premi de la Crítica per la posada en escena d’Olga sola de Joan Brossa. El 2007 la Generalitat li concedeix la Creu de Sant Jordi.

Aquesta tarda a partir de les 16 h, s’obrirà la capella ardent al Tanatori de Sant Gervasi de Barcelona i el funeral tindrà lloc demà 1 de març a les 14 h. Per allí passaran nombrosos admiradors i companys de feina, alguns d’ells ja han manifestat commoció per la seva pèrdua.

És el cas de d’Abel Folk, company de viatge del seu últim espectacle, que ha recordat la fortíssima personalitat de l’actriu que exigia molt si treballaves amb ella per aconseguir un bon resultat. El dramaturg i director Sergi Belbel ha recordat Novell com una persona intrèpida, apassionada i molt, molt, molt llesta, remarcant que el que destacava per damunt de molts altres actors i actrius era la seva iniciativa. No era de cap manera de les que esperaven que li truquessin. Sempre tenia mil i un projectes. I sempre volia anar més enllà.

En l’àmbit polític, Ferran Mascarell, conseller de Cultura, ha elogiat la calidesa humana de Rosa Novell per a, tot seguit, definir-la com  una de les grandíssimes actrius que ha donat aquest país. Mascarell ha destacat també que va lluitar molt per fer possible que en els escenaris es poguessin veure els grans autors, les grans obres de la dramatúrgia internacional i del país. Xavier Trias, alcalde de Barcelona, ha recordat  la seva presència dalt de l’escenari que  ens ha regalat moments teatrals extraordinaris i, ella sola, amb la seva veu i interpretació, captivava l’espectador.  Trias ha volgut destacar també la seva carrera al cinema i la televisió, on sempre va lluir gràcies a l’extrema sensibilitat i qualitat dels seus treballs

Compartir.

Sobre l’autor

Revista d'arts escèniques i audiovisuals de Catalunya. Des de 1988.

Deixa una resposta