L’actriu Maria Lluïsa Oliveda ha mort recentment a l’edat de 97 anys. Oliveda també va ser directora de teatre i pionera del feminisme a Catalunya a través de diverses entitats, entre elles el Consell de Dones de Barcelona, el Consell Nacional de les Dones de Catalunya i el Consejo Nacional de las Mujeres de España. Amb motiu de la seva pèrdua, Enric Cervera ha escrit aquest article.

Maria Lluïsa Oliveda nascuda a Barcelona el 1922, Medalla d’Honor de Barcelona el 1999, Creu de Sant Jordi el 2006, actriu i dinamitzadora teatral incansable, una dona que sempre havia considerat el teatre un món incomparable.

A la seva joventut va col·laborar amb el Teatre Universitari (TEU) i altres grups en centres de teatre aficionat. Va fer el meritoriatge professional d’actriu amb la Companyia de José Tamayo al Teatre Comèdia de Barcelona. L’any 1957, Miguel Narros li va cedir la direcció del Pequeño Teatro de Barcelona, un grup que va tenir vint anys de gran activitat.

L’any 1972, com a empresària va obrir el Teatre Don Juan (Travessera de Gràcia / Via Augusta). Va ser directora i empresària  del Teatre Grec Montjuïch els anys 1973, 1974 i 1975 reobrint-lo després de set anys de tancament.

Durant més de deu anys va ser la responsable, coordinadora i organitzadora de les lectures dramatitzades que es realitzaven a l’antiga seu de la SGAE en el carrer de Còrsega. Coordinadora del Teatre Experimental de Dones el 2005.

A l’Entreacte de juny de 2005 ens mostrava  el seu gran bagatge cultural, ens parlava dels seus llibres i autors de capçalera: Edgar Erice, Leon Tolstoi, Thomas Mann, Somerset Maugham, Emily Bronté, Marguerite Yourcenar, Cervantes, Lope de Vega, Quevedo, Valle Inclán, Ibsen, O’Neil, Anouilh, Giradouxx, Sartre, Ionesco, Fo, Dürrenmatt, i els que en aquell moment estava llegint: Kenizé Mourand, Adolfo Marsillach, Albert Boadella… i també donava les gràcies als poetes i a les poetesses que segons ella són la llum i l’escalfor de l’ànima.

Descansa en pau, Maria Lluïsa. Et recordarem.

Compartir.

Sobre l’autor

Enric Cervera, actor, membre fundador de l’AADPC el 1981 i de la revista Entreacte el 1989. Des de l’any 1969 fins ara, ha fet d’actor, ha dirigit, ha escrit i ha adaptat textos teatrals. Més textos d'Enric Cervera al seu blog Reflexions d'un actor

Deixa una resposta