Director de cinema i guionista, Francesc Betriu ha mort aquest dimecres als 80 anys. La seva trajectòria professional està marcada per la direcció dels llargmetratges inspirats en obres literàries, títols clau de la Transició i retrats de personatges femenins poderosos en la memòria cinematogràfica de casa nostra.

Entre els seus treballs destaquen La plaça del diamant (1982), Sinatra (1988), La duquesa roja (1996) i Una pareja perfecta (1997). També va dirigir documentals como Mònica del Raval (2009) i El día que murió Gracia Imperio (2013).

Betriu va néixer a Organyà i va iniciar-se al món del cinema com a ajudant de direcció amb la pel·lícula Antonio y Lola (1965). A partir del 1966 va començar a rodar els curts Los Beatles en Madrid, Gente de mesón i Bolero de amor. El paraíso ya no es lo que era i el telefilm La madre de mi marido (2004) van ser els seus últims films.

En la darrera dècada va rebre diversos reconeixements com el Premi Sant Jordi de Cinematografia (2014) i el Gaudí d’Honor atorgat el passat mes de febrer.

Compartir.

Sobre l’autor

Revista d'arts escèniques i audiovisuals de Catalunya. Des de 1988.

Deixa una resposta