El dossier ‘Directores per a una nova escena’ del núm.210 d’Entreacte ens ha mostrat quatre referents en la matèria: Carme Portaceli, Magda Puyo, Àngels Margarit i Anna Giribet, però (afortunadament), n’hi ha moltes més. Recollim a continuació alguns dels noms femenins que capitanegen l’escena teatral i audiovisual de casa nostra.

TENA BUSQUETS, Sismògraf

La cultura i les arts escèniques de la Garrotxa no s’entenen sense l’aportació de Tena Busquets al llarg de tres dècades de feina, tant en la programació del Teatre Principal d’Olot com amb la direcció de singulars festivals com el Panorama i, actualment, el Sismògraf, dedicat al moviment en el sentit més ampli del terme.

MARION BETRIU, Festival TNT

El TNT de Terrassa inicia el 2020 una nova etapa amb la direcció de Marion Betriu i el principal objectiu d’obrir el festival a la ciutat. Ha treballat als Teatros del Canal de Madrid com a coordinadora artística de la programació internacional i com a subdirectora. També ha estat membre de l’equip de direcció artística del Festival d’Arts Escèniques Frinje.

ADA VILARÓ, Escena Poblenou

Performer i artista singular multidisciplinària, va crear i encara dirigeix el festival Escena Poblenou des del 2001, una cita on destaca la creació contemporània i la reivindicació de l’espai públic. Va inaugurar la FiraTàrrega de 2017 amb una obra de 24 hores de durada, i al seu últim espectacle, 360 grams, uneix l’experiència personal amb el missatge col·lectiu i la poesia.

EULÀLIA RIBERA, El Més Petit de Tots

Gestora cultural i directora, des dels seus inicis, de LaSala de Sabadell i del festival internacional El Més Petit de Tots, especialitzats en arts escèniques per a la primera infància (0-5 anys). Des del 2018 també és presidenta a Espanya de l’Associació de Teatre per a la Infància i la Joventut (ASSITEJ).

I moltes altres:

a sales privades, Patrícia Mendoza (Sala Atrium), Semolina Tomic (Antic Teatre), Tania Brenlle (La Villarroel), Clara Cols (Sala Flyhard), Mercè Managuerra (Dau al Sec), Mar Gómez (Sala Melmac), Mariona Campos (Jove Teatre Regina), Júlia Simó (La Gleva), Guada Cejas (la Badabadoc), Rosa Galindo (Teatre Eòlia), Verónica Pallini (L’Autèntica), Empar López (Teatre del Raval);

a institucions, Isabel Vidal (Adetca), Vinyet Panyella (CoNCA), Iolanda Batallé (IRL), Judit Carrera (CCCB);

fan programacions, Aina Baig (Figueres), Tracy Sirés (Granollers), Giulia Poltronieri (Terrassa), Amaranta Gibert (Lloret de Mar);

a l’audiovisual, Isona Passola (Acadèmia de Cinema), Conxita Casanovas (BCN Film Fest);

i moltes altres més que no hi surten i moltes altres més que estan per venir.

 

També t’interessarà:

Carme Portaceli: “S’ha de trencar la imatge conservadora que té el TNC”

Magda Puyo: “Ens ho donaran si som bones professionals i fem un bon projecte”

Àngels Margarit: “En dansa, a Europa hi ha moltes més programadores i directores”

Anna Giribet: “Aquell sostre el vaig trencar, però n’hi ha d’altres”

La primera dona que…

Compartir.

Sobre l’autor

Revista d'arts escèniques i audiovisuals de Catalunya. Des de 1988.

Deixa una resposta