Us recomanem un grapat de novetats editorials per a tots els gustos i butxaques: de Strindberg a Kane passant pel món dels musicals i l’univers d’Ingmar Bergman. Perquè, encara que sovint ens costi recordar-ho, el teatre i el cinema també es llegeixen.
Antologia August Strindberg. Traducció de Carolina Moreno i Feliu Formosa. Editorial Comanegra
Si voleu entendre la revolució de la dramatúrgia europea entre els segles XIX i XX, heu de llegir (i veure) August Strindberg. El passat mes de febrer, Comanegra va presentar, per primera vegada en català, – traduït per Carolina Moreno i Feliu Formosa-, un volum amb la seva producció més important: El viatge de Pere l’Afortunat (1883), La més forta (1888), Dansa de mort (1905) i La sonata dels espectres (1908). A més de diversos escrits i reflexions com el pròleg de La Senyoreta Júlia o una selecció de cartes dirigides a l’actor August Falck.
Un tramvia anomenat Desig, Tennessee Williams. Traducció de Joan Sellent. Aderiara Editorial
Un tramvia anomenat Desig és una de les grans obres de Tennessee Williams. I no ho diem nosaltres, ho diu el Pulitzer que va guanyar l’any 1948. Aquesta obra, que va ser adaptada al cine per Elia Kazan, és, com sempre explica Jordi Vilaró (el gran expert en Williams d’aquest país) “un delicadíssim puzle d’emocions desfermades” molt difícil d’interpretar i adaptar. Per sort, sempre podem revisitar la pel·lícula, tornar-nos a enamorar de Marlon Brando i llegir la fantàstica traducció que n’ha fet Joan Sellent.
Teatre Anarquista. Henrik Ibsen. Octave Mirbeau. Felip Cortiella i Ferrer. Arola Editors
Això és una joia. Aquest volum recull les sis peces teatrals conservades de Felip Cortiella, – activista cultural català que difonia l’amor lliure, el trencament dels estereotips de gènere entre d’altres i organitzava ‘Vetllades avenir’ al Paral·lel-, i dues de les seves grans traduccions: d’Els mals pastors d’Octave Mirbeau i Rosmersholm de Henrik Ibsen. Atenció a aquesta última, perquè està considerada la gran obra mestra del dramaturg escandinau juntament amb L’ànec salvatge.
Taller de teatro musical, Ester Bartomeu i Àngels Marcer. Alba Editorial
Voleu muntar un espectacle musical? Us apassiona el món dels musicals? Aquest és el vostre llibre. Bartomeu i Marcer ens donen “tips” per escollir l’obra adequada, fer un bon càsting i programar i realitzar els millors assajos. Proposen exercicis de calentament del cos i la veu i, finalment, ens ofereixen un llistat de musicals classificats segons la quantitat d’actors i els nivells de dificultat de cada disciplina. En definitiva, un bàsic que tot amant dels musicals – professional o no-, hauria de tenir.
Obres Completes de Sarah Kane. Traducció d’Albert Arribas, Jordi Prat i Coll, Ernest Riera. Arola Editors
Sarah Kane és una de les grans veus de la dramatúrgia contemporània, la que va marcar un canvi de paradigma. Una autora poc representada en el nostre país que ara, gràcies a Arola, podrem llegir en català per primera vegada. L’editorial ha publicat les obres completes traduïdes per Albert Arribas, Ernest Riera i Jordi Prat i Coll. Cal llegir-la perquè el teatre que veiem avui en dia seria molt diferent sense ella i perquè va escriure una de les millors descripcions de com estimem.
El cine vivo y sus técnicas, de Francis Ford Coppola. Reservoir Books
Estem davant d’un d’aquells llibres que tot cinèfil hauria de tenir. El cine vivo y sus técnicas és una reflexió sobre el Live Cinema i una mena d’autobiografia fílmica on Coppola repassa les primeres dècades del cinema i la prehistòria de la tele, quan gairebé tots es rodava amb públic en directe. A més, fa un repàs pels fracassos i triomfs de la seva filmografia i, de pas, ens ensenya les claus d’una bona direcció d’actors. No cal ser fan d’El Padrino per llegir-se’l.
The Ingmar Bergman Archives, Benedikt Taschen Verlag, GMBH
És una reedició (més barata) de Bergman Archives, que actualment està descatalogat i era, ras i curt, la Bíblia dels fans de Bergman. The Ingmar Bergman Archives inclou escrits, entrevistes, fotografies, fragments i imatges mai vistes de les seves pel·lícules i obres de teatre. A més d’una introducció escrita pel seu amic i col·laborador Erland Josephson. Imprescindible. La carrera del mestre suec resumida en 452 pàgines.