Diversitat, pluralitat, noves veus… El Festival Internacional de Teatre de Tarragona es manté fidel als valors que l’han acompanyat des dels seus inicis. De l’1 al 4 de setembre, se citaran a la ciutat un conjunt de propostes artístiques que lluiten contra els prejudicis, parlen de conflictes invisibilitzats i s’obren a nous llenguatges. Aquí teniu les sis característiques principals de la seva desena edició.
1. Temes tabú
Aquest any, el festival posarà el focus en temes i històries de les quals no s’acostuma a parlar. És el cas de Encara hi ha algú al bosc, l’espectacle inaugural amb direcció de Joan Arqué i dramatúrgia d’Anna Maria Ricart que recupera el testimoni d’algunes de les més de 20000 dones violades durant la guerra de Bòsnia. També es podran veure peces com 360 grams d’Ada Vilaró, que parteix de l’experiència de la creadora amb el càncer de pit; Ritos de amor y guerra, en què el col·lectiu Comando Señoras reivindiquen el paper imprescindible de les dones en la societat; Beautiful Stranger, una peculiar festa d’aniversari de la companyia navarresa La caja flotante, o Mucha muchacha, un homenatge des de la dansa a les artistes de la generació del 27 conegudes com “Las Sinsombrero”. La cloenda la faran els valencians El Pont Flotant amb Acampada, una obra en què sis amics amb cultures i capacitats físiques i psicològiques diverses conviuen en la natura durant un cap de setmana.
2. Presència internacional
Com cada any, el festival portarà diverses propostes concebudes més enllà de les nostres fronteres. És el cas de l’obra Solo llamé par decirte que te amo, la nova proposta de l’argentí Nelson Valente. O de Ino, l’espectacle de dansa del col·lectiu homònim en què set dones trenquen les pressions i les convencions socials del gènere. Per la seva banda, els italians Divina Mania portaran, fora de concurs, Real Heroes, una peça immersiva i itinerant sobre els últims episodis socials de la història contemporània italiana, uruguaiana i xilena.
3. Em dic Carola, producció pròpia
Un any més, el FITT produirà un storywalker, un audiovisual de mitja hora que es podrà escoltar en qualsevol moment i que anirà guiant al públic pels carrers de Tarragona. En aquesta ocasió, es tracta de Em dic Carola, una reivindicació de la memòria històrica a través de l’amor impossible entre dues dones durant la guerra civil.
4. FITT Pro
A més dels speed meetings entre programadors i companyies, també hi haurà dos showcases o fragments d’espectacles dirigits especialment als professionals del sector. Es presentaran en aquest context Naked, de la directora, ballarina i poeta Nikhita Winkler i Miss cosas y yo, una proposta multidisciplinària creada per Diana Pla Solina.
5. Iniciatives populars
Una de les característiques del festival són les diferents activitats que van més enllà de la programació convencional. Per exemple, es podrà gaudir gratuïtament de l’actuació al carrer de la companyia Anna Confetti. També hi haurà opció de participar en dos tallers o workshops amb Nelson Valente i la cia. Mucha Muchacha. I un any més tornaran els sopars populars als jardins del teatre Metropol. Tot això es complementarà amb la instal·lació Recreativos Federico d’Alex Peña, un conjunt de màquines de joc inspirades en les obres de Lorca. Finalment, el públic també serà l’encarregat de triar quina de les sis propostes que entren a concurs s’endurà el premi de l’edició, valorat en 1500 euros.
6. Abonaments ja a la venda
Una altra de les característiques del certamen és la venda d’abonaments que inclouen tots els espectacles i les activitats dels quatre dies. El preu va augmentant a mesura que disminueix l’antelació amb què es compren: durant el mes d’agost, es poden adquirir per 70 euros. Una altra opció, més enllà de les entrades individuals, són els abonaments diaris a 20 euros (16 per als amics de la Sala Trono). Preus accessibles per gaudir de quatre dies d’intensitat i bellesa escènica.