En el Dia Internacional del Doblatge l’AADPC publica un vídeo per posar el focus sobre una professió a l’ombra.
Un vídeo per “retre homenatge a totes aquelles persones que es dediquen professionalment a posar veu a personatges de ficció i a fer locucions en documentals, vídeos o pel·lícules d’animació”, amb aquestes paraules l’Associació d’Actors i Directors Professionals de Catalunya (AADPC) ha volgut definir el vídeo que ha publicat avui amb motiu del 12 de juny, Dia Mundial del Doblatge.
Tot i que reconeixem perfectament les seves veus, els actors i actrius de doblatge no són coneguts per al públic general, a no ser que treballin en altres formats com el teatre, el cinema o la televisió. Per això, en l’enregistrament es poden veure les cares d’alguns dels professionals que s’hi dediquen. Amb el lema “Donem la cara pel doblatge” en el vídeo participen dobladors i dobladores d’algunes pel·lícules i sèries mítiques.
Hi apareixen els següents actors i actrius:
- Lluís Posada doblant a Johnny Deep com a capità Jack Sparrow a Piratas del Caribe
- Isabel Valls doblant al personatge d’Amelie que encarna l’actriu Audrey Tautou
- Montse Miralles que dobla a l’actriu Ingrid Bergman a la pel·lícula Casablanca
- Lluís Marco fent d’Adolf Hitler a la pel·lícula L’enfonsament doblant a l’actor Bruno Ganz
- Domènec Farell doblant a l’actor Bryan Cranston en el paper de Walter White ‘Heisenberg’ a la sèrie Breaking bad
- Carla Torres Danés posant veu al personatge Once, interpretat per Millie Bobby Brown, a la sèrie Stranger Things
- Maife Gil fent de Scarlett O’Hara, interpretada per Vivien Leigh, a la pel·lícula Allò que el vent s’endugué
Un sector professional sense conveni des de fa 12 anys
L’últim conveni de doblatge de Catalunya es va signar al 2005 amb vigència fins al 2007 i que al 2009 se’n va fer una última actualització. Des d’aleshores, malgrat haver-se iniciat diverses negociacions entre la part social (representada per l’AADPC) i la patronal, no s’ha tornat a arribar a cap acord, fins al punt que la patronal es va dissoldre, i ens vam quedar sense un interlocutor vàlid per a la negociació. Després, la reforma laboral del PP va deixar sense efecte el conveni.
Després d’anys de descontrol i competència deslleial, el setembre de 2019 es va crear DUB, una entitat que juntament amb l’AADPC formaríem la part social d’aquest sector. Des d’aleshores, hem lluitat perquè la patronal es torni a constituir per iniciar de nou les negociacions per un nou conveni col·lectiu.
Al juliol del 2020 es va aconseguir signar un pacte amb els principals estudis de doblatge per recuperar els salaris de l’any 2009 i el compromís d’acceptar l’articulat normatiu del II Conveni de Doblatge de Catalunya de 2009.
Finalment, aquest 2022, hem aconseguit que els estudis de doblatge es constitueixin com a patronal. Esperem que properament es convoqui una primera reunió entre la part social i la part empresarial per reprendre les negociacions per un nou conveni col·lectiu de doblatge de la branca artística.