"El lloc? de ser nosaltres" de Pep i Sira Aymerich
Dansa, teatre, circ, titelles, cinema… Arriba la primavera i us proposem cinc plans per gaudir-la al màxim a diferents ciutats de Catalunya.
El Sismògraf d’Olot
El festival del moviment se celebrarà del 8 al 30 d’abril de forma presencial i més dosificada, per evitar aglomeracions. Aquest any, el certamen aposta per l’aire lliure i els espais singulars amb una trentena d’espectacles. La línia temàtica general se centra en les possibilitats expressives dels objectes, amb propostes en què barres de ferro, peces de gel, vegetals, cadires gegants o bombolles de plàstic entren a escena per interactuar amb la resta d’elements. Entre d’altres, s’hi podrà veure peces de Baro d’evel, Magí Serra, Quim Girón, Lorena Nogal, Mar Gómez i Vero Cendoya, Quim Bigas o Xavier Bobés. I un altre artista molt present serà Joan Català, que presentarà quatre propostes diferents sota el nom Les càbales d’en Joan. A més, la presència a altres municipis serà més gran que mai, amb una programació estesa a una desena de nodes creatius de la comarca.
Fira de Titelles de Lleida
Del 30 d’abril al 2 de maig, la capital del Segrià s’omplirà un any més de titelles. A més de la programació per a tota la família, també hi haurà espectacles per a adults amb companyies de renom. Per exemple, Agrupación Señor Serrano hi portaran el seu The Mountain,Pep i Sira Aymerich interactuaran amb rèpliques dels seus cossos a El lloc? de ser nosaltres i David Espinosa narrarà l’origen del món a Una història universal.
Premi BBVA
Els finalistes de la 21a edició del Premi BBVA de Teatre estan programats entre finals d’abril i principis de maig: una reflexió al voltant del suïcidi (Suicide notes, de Marc Caellas & David G. Torres), una versió molt lliure de La Tempesta, de Shakespeare (Vaig ser pròsper, de Projecte Ingenu), una història d’amistat a partir d’un viatge espacial (Orbital, de Farrés Brothers) i dos monòlegs, un sobre una vivència traumàtica de l’autora (Una galaxia de luciérnagas, d’El Maldà) i un altre sobre el pas del temps i la maduresa (Ramon, cia Eòlia I+D). Les propostes es podran veure respectivament a Tàrrega (28 d’abril), Calldetenes (1 de maig), Martorell (2 de maig), Bescanó (8 de maig) i Igualada (9 de maig). L’espectacle guanyador es farà públic al juny en una gala a l’Atlàntida de Vic i s’emportarà una gira valorada en 20.000 euros que inclou la participació al festival Temporada Alta 2021.
El Trapezi de Reus
La Fira Internacional de Circ de Catalunya celebrarà la seva 25a edició del 12 al 16 de maig en un format adaptat. Enguany, l’organització ha volgut posar el focus en el circ de casa nostra, amb una programació que aposta plenament per companyies catalanes i estatals i que inclourà espectacles nous i reestrenes. Per exemple, Alba Sarraute i les Ofèlies presentaran Desdèmona, una reformulació d’Otel·lo a través del cos, la música i les tècniques de circ; la companyia Nueveuno mostrarà Suspensión, una proposta amb coreografies de malabars, manipulació d’objectes, acrobàcies i màgia, i Psirc estrenaran el segon episodi de la seva última producció Després de tot.
Festivals audiovisuals
La primavera també és moment de festivals audiovisuals ben variats. El cinema d’autor se citarà al D’A Film Festival del 29 d’abril al 9 de maig i el cinema més compromès arriba amb el CLAM (Festival Internacional de Cinema Social de Catalunya) del 30 d’abril al 9 de maig. I encara una altra cita per als amants del documental: el DocsBarcelona celebrarà una nova edició del 18 al 30 de maig.