Del 24 al 26 de setembre, la festa major de Barcelona omplirà els carrers de música, cultura popular i espectacles de tots els gèneres i per a totes les edats. En aquest article ens centrem en el festival Mercè Arts de Carrer (MAC) i us expliquem tot el que hi podreu veure: 400 funcions de 115 companyies en 9 espais de 5 districtes de Barcelona. Les entrades són gratuïtes i es podran reservar a partir del dia 16 a la web de La Mercè.
1. La tradició al Parc de la Ciutadella (Ciutat Vella)
L’espai més emblemàtic del festival acollirà enguany una programació molt centrada en la tradició, amb espectacles de sardanes, esbarts i bastoners. També al parc s’hi ubicarà El Rincón de la Habana, un espai amb artistes d’origen cubà establerts a Barcelona com Marieta Sánchez i Jorgito la Salsa. La Ciutadella inclourà a més propostes d’espectacles contemporanis inspirats en cultures tradicionals de tota mena, com l’actuació del grup català-senegalès Àfrica Camut Band o l’espectacle A vore de Ramon Balagué, Sònia Gómez i Astrio (Catalunya). També hi haurà lloc per a disciplines de la dansa com el claqué. I en l’àmbit familiar, propostes pensades per promoure una millor salut física i alimentària en motiu del nomenament de la ciutat com a Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible 2021. Hi trobarem companyies com Horta Teatre, Sindicat de monstres o la francesa Cia Dut.
2. Cultura urbana al Parc de la Trinitat (Sant Andreu)
Un any més, el parc de la Trinitat es convertirà en l’epicentre de la cultura urbana. I de fet, la programació de l’espai l’han ideat uns referents en aquest àmbit: els Brodas Bros. El parc es dividirà en tres espais. El primer és el Bosquet, dedicat al públic familiar, on es podrà veure per exemple una adaptació del conte El Pere i el Llop a ritme de hip-hop. A les pistes, s’organitzaran tallers, competicions i mostres amb companyies com Boogie Tunes, Nexart Percussion i Legacy. En el tercer espai, Llac, els Brodas Bros presentaran un Street Concept: un cabaret de dansa i música amb diversos convidats com el col·lectiu Kampai o els Premoh’s Cru.
3. Circ al Castell de Montjuïc (Sants-Montjuïc)
Aquest any, l’emblemàtic Castell es convertirà en una vitrina del circ contemporani europeu. 13 companyies en 5 espais escènics diferents portaran espectacles que tenen en comú el to humorístic. Destaca el Cabaret We are back!, amb espectaculars números de diferents companyies nacionals i internacionals; la creació dels alemanys Chris and Iris, en què veiem en acrobàcia la combinació de cossos desiguals, o l’espectacle del català Sr Stets, un artista que es defineix a si mateix com a “perfeccionista de l’absurd”.
4. Amb tota la família al Parc de Joan Miró (Eixample)
Si bé tots els espais tindran oferta familiar, el Parc Joan Miró s’hi dedica en exclusiva. S’hi podran veure propostes que van des de l’experimentació, la descoberta o l’aventura fins a l’alimentació saludable. Per exemple, es podrà gaudir de l’humor de Markeliñe, dels titelles de Sàndal Produccions i de la combinació de màgia, equilibris, acrobàcia aèria i poesia de la Cia. La Gata Japonesa.
5. Dansa contemporània al Parc de l’Estació del Nord (Eixample)
Si L’Havana tindrà una presència més tradicional al Parc de la Ciutadella, al de L’Estació del Nord hi trobarem les propostes més contemporànies. Alguns dels plats forts seran Infinito de MiCompañía, amb 8 ballarins a l’escenari, o Mira l’Havana d’Andy Ruiz, un projecte de realitat virtual. També s’hi podrà veure dansa catalana, amb espectacles de Lali Ayguadé i d’Oulouy. El públic familiar tindrà propostes a mida com el taller d’elaboració de barrets de la companyia holandesa Restvorm o l’espectacle itinerant de clown i màgia de Txema Muñoz.
6. Jocs i espectacles a La Casa de l’Aigua (Nou Barris)
La Casa de l’Aigua s’incorpora enguany com a espai del MAC en el seu objectiu de descentralitzar la festa. El 24 de setembre s’hi podran veure espectacles de circ i dansa així com jocs i activitats relacionades amb l’alimentació sostenible. Entre la programació, companyies com Sindicat de Monstres o l’argentí Nino Costrini. D’altra banda, aquest nou espai serà l’escenari d’un homenatge a la companyia Tombs creatius i a l’artista Tonet, amb una retrospectiva de les seves instal·lacions més emblemàtiques i la presentació del seu nou espectacle.
7. Miscelània de propostes al Jardí dels Drets Humans (Sants – Montjuïc)
Un altre dels espais descentralitzadors serà el Jardí dels Drets Humans, que acollirà propostes de dansa, clown, música i circ. S’hi podran veure companyies com La Industrial Teatrera (Catalunya), Ertza que presentaran el premiat Meeting Point (País Basc), Duo Kaos (Itàlia / Guatemala) i el concert amb materials reciclats de Bufa & Sons (Catalunya).
8. Pallassos solidaris al Turó de la Peira (Nou Barris)
Un altre espai que s’incorpora aquest any. Al Turó de la Peira s’hi ubicarà la proposta més divertida i solidària de Pallassos Sense Fronteres. Els artistes d’aquesta companyia faran volar els espectadors a sis destinacions del món afectades per guerres o catàstrofes naturals on la companyia ha estat o encara hi és present. S’hi podran veure les actuacions de Los Barlou, Circ Los, Cirko Psikario, Asaco Producciones, Tortell Poltrona, Mabsutins, Les Pedettes Varietés i Les Macloma.
9. Portes obertes i espectacles al Palauet Albéniz (Sants – Montjuïc)
Acabem amb un altre dels espais emblemàtics del festival, que aquest any presenta un programa molt variat amb titelles, teatre, dansa contemporània, circ i música. Hi podrem veure artistes com la Cia. Ortiga, Jean Phillippe Kikolas, Humanhood o Marala. A més, hi haurà la tradicional jornada de portes obertes al palau amb una visita guiada de la mà de la companyia Robert Gobern.