L’espectacle encarregat d’inaugurar el certamen serà El poema de Guilgamesh, rei d’Uruk, d’Oriol Broggi i La Perla 29. “Vam començar el projecte fent un viatge cap a la Mediterrània, ara volem anar cap al sol, cap a Àsia. Però per ensenyar els temes, influències i la mirada del viatger, no la part exòtica i inabastable del continent asiàtic” ha explicat el seu director, Cesc Casadesús.
El festival, que enguany redueix el número d’espectacles fins a 83 (de les quals 34 són coproduccions), consta de quatre línies estratègiques: la presentació de propostes excepcionals, descobrir i potenciar el talent local, provocar iniciatives i ampliar la base social de públics. A més, tindrà una mirada més descentralitzadora, més femenina (un 46%) i potenciarà la creació local i la hibidració de llenguatges. Fins i tot hi haurà més projectes comunitaris, produïts amb els veïns i veïnes de Barcelona, amb la voluntat d’esdevenir punt de trobada entre la cultural avantguardista i la popular. L’objectiu: que hi hagi un Grec per a cada espectador. Per això, Casadesús ha dividit els espectacles del festival en quatre grans categories: Per “viatgers de la ruta de la seda”, pels “que viatgen amb guia”, pels “exploradors de nous sabors” i, finalment, “pels caçadors de bones estones”.
Viatgers de la ruta de la seda
Aquest itinerari, pensat per als que tenen ganes de descobrir les cultures de la històrica ruta, començarà aviat. Concretament el 17 de juny. Coincidint amb el Festival Sònar, que enguany celelebra 25 anys, Alva Noto i Ryuichi Sakamoto (dos dels grans de la creació sonora i l’electrònica) oferiran un concert inèdit al Teatre Grec. La propera cita imprescindible serà, evidentment, l’inaugural: El poema de Guilgamesh, rei d’Uruk dirigida per Oriol Broggi i interpretada per actors com Màrcia Cisteró, Toni Gomila, Clara Segura o Lluís Soler entre d’altres. També comptarà amb la música en directe del llaütista i multiinstrumentista grec Yannis Papaionannou. Pels que estiguin realment interessats en el diàleg Orient i Occident: Pine Smoke (Cursive II) de la Cloud Gate Dance Theatre of Taiwan i, evidentment, Xenos d’Akram Khan. Un espectacle sobre la bellesa i l’horror. A més: Cuentos de azúcar, d’Eva Yerbabuena i Anna Sato i La casa del panda, de la Compagnia TPO. Un muntatge per a tota la família que fa un recorregut per la història i les tradicions xineses.
Pels que viatgen amb guia
“Per a espectadores exigents que els agrada anar més enllà”. Així defineix Casadesús aquest itinerari format per alguns dels grans noms internacionals de la programació com Katie Mitchell, que posarà en escena un rodatge cinematogràfic amb actors de la Schaubühne, Milo Rau (L’assaig) i La Veronal (Pasionaria) entre d’altres. A més, es podrà veure Vània, el darrer muntatge d’Àlex Rigola que va triomfar al darrer Temporada Alta i a Madrid, la unió de dos grans monstres de l’escena: Rocío Molina i Sílvia Pérez Cruz (Grito pelao), La Revelació (un espectacle de Jorge-Yamam Serrano sobre Assange, Manning i Snowden), Raphaëlle de La Conquesta del Pol Sud, Muda (Text de Pablo Messiez i direcció de Mercè Vila) i Una gossa en un descampat, de Clàudia Cedó dirigit per Sergi Belbel. Tot això només per començar.
Exploradors de nous sabors:
Voleu descobrir noves formes escèniques i us encanta la hibridació? Al Festival Grec també hi haurà grans noms de l’escena contemporània com Agrupación Señor Serrano (Kingdom), l’Agencia El Solar (la meravellosa unió entre Xavi Bobés, Jomi Oligor i Shaday Larios, El Conde de Torrefiel (La plaza), Agnés Mateus i Quim Tarrida (Rebota, rebota y en tu cara explota) o Nao Albet i Marcel Borràs (Falsestuff) entre d’altres. A més, el mestre Jan Fabre presentarà Belgian Rules i la Needcompany oferirà un concert a l’Auditori. Entre d’altres.
Caçadors de bones estones
Si sou dels que aneu al teatre per desconnectar i passar una bona estona, aquesta és la vostra. I si no, també. Perquè en aquesta ruta hi ha espectacles com Là de Barò d’Evel, Audiència i Vernissatge de Václav Havel i dirigit per Pere Arquillué o La resposta, una història sobre la complexitat de les relacions humanes escrita per Brian Friel i dirigida per Sílvia Munt. A més, Mario Gas dirigirà Humans, del multipremiat Stephen Karam, i Jordi Aspa d’Escarlata Circus, la tercera part de Rhum. Dos més: Udul de Los Galindos i Bodas de sangre, d’Oriol Broggi.
Podeu consultar tota la programació del Festival Grec, que tindrà lloc del 2 al 31 de juliol, clicant aquí.