Després d’un primer avançament de propostes durant el mes d’abril, el Festival Grec Barcelona ha presentat avui el gruix de la seva programació a desenvolupar entre l’1 i el 31 de juliol i que, a grans trets, aposta per la creació, la producció i la internacionalització de les propostes, segons ha resumit en roda de premsa el seu director Ramon Simó. Hi haurà més espectacles de dansa i més música, així com un augment de les propostes que barregen disciplines.
Entre els creadors destacats que s’incorporen al programa figuren Ivo Van Hove, que repeteix al Grec després de l’èxit de les Tragèdies romanes de la passada edició. Enguany presenta entre el 2 i el 4 de juliol The Funtainhead, basat en la popular novel·la d’Ayn Rand. S’afegeixen altres noms de prestigi internacional com els d’Alain Platel i la seva companyia Les ballets C de la B, Declan Donnellan amb Cheek by Jowl que adapten Ubu rei o el dels belgues Peeping Tom, que treballen en coproducció amb el festival i faran de Barcelona una de les seves ciutats de treball de cara a pròximes creacions.
Un altra de les propostes internacionals destacades en roda de premsa ha estat Le capital de Sylvain Creuzevault, un muntatge amb tints d’improvisació a partir de conceptes de la filosofia econòmica de Marx, una comèdia difícil però molt especial, segons destaca Simó. Els australians Circa, encarregats d’inaugurar l’edició de l’any passat, tornaran amb un espectacle d’emocions més intenses i circ més depurat. Dos companyies coreanes, Sadari Movement Laboratory i Ahnsooyoung presentaran, respectivament, una versió multidisciplinària de Les criades de Genet i un espectacle de dansa hip-hop basat en el Llac dels cignes.
Entre la producció de casa nostra, el Grec 2014 destaca per la promoció d’artistes i plataformes que treballen els nous llenguatges escènics. És el cas de Roger Bernat, Agrupación Senñor Serrano, el veterà creador Iago Pericot o el cicle de propostes que presentarà l’Antic Teatre.
Agustí de Villaronga s’estrena en la direcció escènica amb El testamento de Maria que protagonitzarà Blanca Portillo. També figuren al cartell els noms de Sergi Belbel, Julio Manrique, José Sanchis Sinisterra, Josep Maria Miró, Xavier Albertí, Xicu Masó, Pep Pla o Arnau Vilardebò, entre molts altres.
Dagoll Dagom també se sumarà al programa del Grec a través d’un espectacle gratuït que el 16 de juliol celebrarà el 40è aniversari de la companyia. Serà a les fons de Montjuïc dins del pla del festival de tornar a convertir la muntanya en l’epicentre artístic del Grec.
En matèria de xifres, el Tinent d’alcalde de Cultura Jaume Ciurana ha exposat que la mostra compta amb un pressupost de tres milions d’euros. També augmenta el nombre de produccions, que passa de 67 a 79, sobretot pel creixement de les propostes musicals.
Més informació i programa complet a la pàgina web del festival.
EL GREC PROFESSIONAL |
Per segon any consecutiu s’organitzarà dins dels programa del Festival Grec l’IPAM (Internacional Performing Arts Meeting) on es donaran cita creadors i productors de l’àmbit internacional amb l’aposta decidida per la promoció de les propostes catalanes. L’IPAM posarà especial atenció a la dansa local i a propostes llatinoamericanes.
La cinquena edició del Come & See també servirà d’aparador al treball de companyies de casa nostra durant aquestes trobades professionals a través d’una selecció d’espectacles. La Sala Beckett acollirà el tradicional Obrador d’estiu i la Nau Ivanow també serà objecte d’activitats dedicades a la dramatúrgia contemporània. El Festival PIIGS es dedicarà a la crisi política mentre que el cicle IT Emergent—substitut del Juliol a la cuina—mostrarà el treball de nous creadors sortits de l’Institut del Teatre |
.