Els teatres de proximitat són espais escènics amb un aforament aproximat de 100 localitats. Des de l’any passat, onze d’aquestes sales de Barcelona s’han unit sota el lema “On el teatre batega” per a reivindicar col·lectivament el caràcter íntim i proper que tenen en comú. Aquí algunes de les claus de la programació que es podrà veure aquesta temporada a la Sala Atrium, l’Antic Teatre, la Sala Versus Glòries, la Sala Fènix, el Teatre Akadèmia, el Maldà, el Teatre Eòlia, La Badabadoc, La Gleva i el Tantarantana.
1. Retorns d’èxit
Per començar la temporada, algunes sales de proximitat reprogramaran espectacles que ja s’han pogut veure en els últims mesos. Per exemple, la Sala Atrium, el Teatre Akadèmia, la Sala Flyhard i la Sala Fènix tornaran a exhibir les apostes que van estrenar durant el passat festival Grec de dramaturgs com Jordi Prat i Coll, Jos Fosse, Josep Maria Miró i Queralt Riera. Al Tantarantana arribarà per fi Combat de negre i gossos, un text de Koltès dirigit per Roberto Romei que va haver d’anul·lar l’estrena prevista per al juliol. I també començaran amb reposicions la Flyhard i el Maldà: a la primera, tornaran Estigmes de Concha Milla i La vida pornogràfica de Carles Mallol. I a la segona, Arnau Puig i Ricard Farré recuperaran El bon policia i la companyia La Viciosa, Alhayat o la suma dels dies.
2. Noms coneguts i escena emergent
A les sales de proximitat s’hi podran veure propostes d’autoria consolidada al costat d’altres veus més noves. Per exemple, la Sala Versus Glòries acollirà Foscor, un text de Jan Vilanova que dirigirà Clara Manyós amb intèrprets de la talla de Dafnis Balduz i Agnès Busquets. A l’Antic hi actuaran des d’El Conde de Torrefiel i el creador Søren Evinson fins a Las Huecas, Juana Dolores i Glòria Ribera. Per la Gleva hi passarà el doctor en arts escèniques Jordi Coca així com els joves creadors Sebastià Portell i Sergi Ducet. Al Tantarantana, d’una banda hi dirigiran Roberto Romei i Sílvia Sabaté i de l’altra, col·lectius com Les Fugitives i Com un Llum. I a Eòlia es presentarà un dels últims treballs de Projecte Ingenu així com el primer projecte de la companyia La casa de Asterión.
3. Convocatòria de textos
Un dels grans èxits de la primera edició del projecte en comú ha estat la convocatòria de projectes de nova creació. En total s’hi van presentar 456 propostes, de les quals se n’han seleccionat 21 que es podran veure durant aquesta temporada i la que ve. Algunes de les que ja s’han anunciat són Amor3 de Júlia Calzada, Joana Castellano i Gisela Guitart (Maldà), La dona que va cridar tant que es va buidar de Maria Ten (Fènix) i Les traces del silenci d’Esther Lázaro (Eòlia). Amb l’objectiu de continuar potenciant la creació contemporània, les sales ja han anunciat una nova convocatòria a partir del mes d’octubre.
4. Dansa, cabaret i molt més
A part del teatre de text contemporani, les sales de proximitat programen espectacles de formats molt diversos. Per exemple, a la Sala Versus s’hi podrà veure la dansa de Maria Rovira amb l’espectacle Evangelium i una versió d’El Quixot en titelles dirigit per Carles Alfaro. El teatre Eòlia acollirà la tercera edició del Festival de Teatre en Vers de Barcelona; l’Antic, les programacions audiovisuals del Flux Club i de l’Antic Horror Picture Show i la Badabadoc peces en format musical (La isla flotante) o de performance documental (Medium). El cabaret també estarà present en uns quants muntatges com El desplume de Victor Guerrero (Antic Teatre) o Agárrate! de Roberto G. Alonso (Eòlia).
5. Onze sales i un abonament
Per segon any, els teatres de proximitat treuen un abonament anual que permet gaudir de 10 espectacles per 120 euros. La gràcia de la iniciativa es que està limitada a un màxim de 2 entrades per teatre, de manera que el públic pugui rotar i conèixer els diferents espais que hi participen. La proposta es repeteix després d’una primera edició d’èxit en què es van vendre més d’un centenar d’abonaments.