Quatre dies, dotze espectacles i molt de risc. Comença la setmana de la creació contemporània al Temporada Alta. El festival de Girona i Salt reuneix, per sisè any consecutiu, muntatges trencadors de companyies consagrades i nous valors de l’escena actual.
L’encarregat de donar el tret de sortida a la setmana serà Bèsties, el nou espectacle de la companyia de circ catalanofrancesa Baró d’Evel. El muntatge, que es podrà veure de dijous a diumenge a la Carpa de Circ instal·lada a la Copa, tracta sobre l’animalitat i la relació entre humans i bèsties. És tot un repte. L’obra barreja edats diferents, cossos diferents i pràctiques de llenguatges diferents admet Camille Decourtye. A més, Baró d’Evel presentarà dues produccions més: El ball i el curtmetratge The Missing part on Blaï Mateu i Decourtye condensen i expliquen el seu univers creatiu.
L’altre gran protagonista de la Setmana de Creació és Roger Bernat. El creador, que ja va presentar Hamlet. Please Continue al festival, torna per presentar We need to talk. Un espectacle sobre el món de la parella que consisteix en doblar les escenes d’amor més populars del cinema. Els protagonistes, doncs, seran els mateixos espectadors que es dividiran en dos grups que no es podran veure, només sentir. Què passa quan tanquem les portes a la col·lectivitat i, a la cuina de casa, ens diem el nom del pare?, planteja Bernat.
Ernesto Collado,-un altre creador que treballa més a l’estranger que a casa-, presentarà Constructivo, un espectacle sobre els excessos de l’arquitectura contemporània estrenat fa dos anys a Fira Tàrrega. Per la seva banda, Animal Religion recupera el muntatge Indomador, un solo sobre “la part masculina, femenina i animal que tots portem a dins” explica Quim Girón. A més, El conde de Torrefiel estrenarà La posibilidad que desaparece frente al paisaje, una obra sobre la maldat que amaga la placidesa externa. Mal Pelo estrenarà El cinquè hivern, un poema coreogràfic a partir de les paraules d’Erri de Luca i Loscorderos.sc incorporen per primera vegada una dona en un espectacle, la dansa Miss Q, per formar una banda de rock que reivindica la revolució i la idea que l’improbable no és impossible.
La Setmana de Creació Contemporània inclou, també, dos espectacles de producció internacional. El primer serà Perhaps all the dragons. Horror Vacui #3, de la companyia multidisciplinària Berlin. Un muntatge on 30 pantalles expliquen 30 monòlegs diferents a 30 espectadors. La segona peça de producció internacional és UnDosTresUnDos d’Albert Quesada. L’artista català ha desenvolupat tota la seva carrera a Bèlgica en companyies com la de Thomas Hauert, i en aquesta obra es pregunta què és el flamenc.
Coincidint amb la Setmana de Creació Contemporània, des de fa cinc anys el festival organitza una Setmana de Programadors per posar en contacte directe programadors i companyies i presentar nous projectes i incentivar l’intercanvi. Enguany, es reuneixen a Girona aproximadament 70 professionals de 14 països diferents. A més dels projectes que es presenten dins les sessions professionals, la Setmana de Programadors també ofereix altres passis d’espectacles com Kokoro, de Lali Ayguadé, o Terra Baixa i Lluís Homar, de Pau Miró.