La Plaza del Rey de Madrid, lloc on s’ubica el Ministeri de Cultura, ha estat avui l’escenari d’un nou capítol en la llarga novel·la de mobilitzacions que enfronten el sector de la cultura i el Govern de Mariano Rajoy. El motiu en aquesta ocasió ha estat la polèmica “llei Lassalle”, la nova normativa de propietat intel·lectual coneguda amb el nom del seu impulsor, el secretari d’Estat de Cultura, José Maria Lassalle.
Un dels motius del rebuig al projecte—que actualment està en tramitació parlamentària—rau en la compensació per les còpies privades que el públic realitza de productes culturals (pel·lícules, discos, etc.), que es manté amb càrrec als pressupostos de l’Estat i no a la indústria tecnològica com s’estableix en la major part de països del nostre entorn.
Segons Joan Maria Gual, president de la federació de sindicats d’artistes CONARTE, la nova normativa confirmaria la desaparició de la còpia privada sense aportar cap solució al tema de la pirateria, a més d’afavorir el negoci de les grans multinacionals del sector de l’electrònica que no contribuiran al desenvolupament del sector cultural com sí passa a la resta d’Europa.
Després la supressió del cànon digital a finals de 2011, els productes del sector de l’electrònica no han abaixat els preus mentre que les societats de gestió de drets han deixat d’ingressar una quantitat que ronda els 115 milions d’euros.
Si la llei prospera, serà el Govern central qui haurà de treure una partida dels pressupostos per pagar a les entitats de gestió, la qual cosa, segons la indústria cultural, suposaria un sistema injust que gravaria a tots els contribuents, facin o no còpies digitals.
En aquesta mateixa línia, els creadors s’oposen a la situació intervencionista que se’n derivaria de l’aprovació de la llei, ja que la norma estableix també un catàleg de sancions si les societats no actuen amb els criteris de transparència exigits.