La dotzena edició del festival serà l’última del director Pep Pla
“Tot acte de creació és, primer, un acte de destrucció”, aquesta simbòlica frase de Picasso és una mena de lema de la dotzena edició del Festival TNT (Terrassa Noves Tendències), que enguany tindrà lloc del 26 al 28 de setembre amb el focus posat sobre la creació contemporània, emergent i multidisciplinària.
La cita del pintor és a més un símbol de l’adeu de Pep Pla, la persona que després de 12 edicions ha dirigit la mostra: “és una edició important per a mi perquè és l’última”, ha reconegut en la presentació. La imatge del festival –una trituradora de paper que desfà el cartell– va també en aquesta idea de “trencar portes i obrir-ne de noves”.
El seu últim programa s’acomiada amb 32 propostes, entre les quals, dues estrenes internacionals a l’Estat: l’inaugural ‘Germinal’ de Halory Goerger i Antoine Defoort, una peça performàtica i visual que ens convidarà a començar de zero, i ‘Par les temps que courent’ dels igualment francesos Carabosse, un recorregut guiat que transformarà l’espai públic a través del foc, una proposta d’una de les companyies de teatre de carrer més importants en l’àmbit internacional.
En aquest sentit, el carrer serà un dels eixos fonamentals de l’edició, ja que s’augmenta la programació en espais a l’aire lliure amb l’objectiu d’obrir el festival a la ciutadania de la ciutat. Segons Pla “hi haurà més espectacles de carrer perquè el festival sigui visible per a totes les persones”.
El TNT acollirà també cinc coproduccions i sis estrenes absolutes, amb un 30% de la programació repartida a parts iguals entre les propostes estatals i les internacionals. 71 funcions en 3 dies, de dijous a dissabte, ja que el festival enguany no comptarà amb programació el diumenge.
Feminisme i viatges
Hi haurà també coproduccions entre les quals destaca ‘360 grams’ en què Ada Vilaró comparteix l’experiència d’haver lluitat contra un càncer de mama, un espectacle que la creadora ha definit com una reflexió entre el “realisme màgic i un ‘tour’ poètic” per celebrar que “ser aquí ja és una festa”.
L’espectacle de Vilaró connecta amb un dels eixos discursius del festival la dona i el feminisme–juntament amb la idea de viatge– que travessarà moltes de les creacions presentades. És el cas de ‘Pla-dur’ del col·lectiu Atzur, sobre les ‘kellys’, ‘Unheimlich’ d’Irene Vicente / Cia. Pelipolaca i ‘Catalina’ d‘Iniciativa Sexual Femenina.
Completen la programació companyies i creadors com els murcians Onírica Mecánica amb ‘Le grand Tour’; la mirada crítica amb les conseqüències negatives del turisme que planteja Mos Maiorum a ‘Gentry’; ‘Protocolos de acción frente a lo desconocido’ de la Fundación Agrupación Colectiva, la lluita entre sexe i religió que dirigeix Francesc Cuéllar; o ‘Schumann amateur’ de Rubén Ramos Nogueira, una reflexió sobre el paper de la dona en la història de l’art.
Podeu consultar la programació completa del Festival TNT en la pàgina web del festival: https://www.tnt.cat/programa-festival-tnt/