La sala del Born exigeix al nou consistori que completi el procés de protecció engegat per l’anterior equip de govern.
Fa just un any, l’aleshores alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, es comprometia a executar un procés de compra de l’edifici de l’Antic Teatre per transformar l’espai en un equipament públic de proximitat. Es trobava una solució per al conflicte que la sala manté amb la propietat de l’edifici, que vol multiplicar per cinc el preu del lloguer fins a deixar el projecte en una situació d’inviabilitat.
La solució de la compra forçosa ha superat tots els obstacles administratius i, segons l’Antic Teatre, compta amb el vistiplau de la Generalitat i s’espera només l’execució de l’últim tràmit. El procés, però, està aturat als despatxos dels responsables culturals del nou govern municipal de Jaume Collboni.
L’aturada administrativa preocupa, tal com ha manifestat avui en roda de premsa la responsable de l’equipament, Semolina Tomic: “tots els tràmits ja estan enllestits i l’operació s’ha d’executar perquè ja estava pressupostada. Ningú ens ha dit que es deixi de donar suport al projecte anunciat”.
La compra de l’Antic Teatre va comptar amb el suport de Bcomú, PSC, ERC, Ciutadans i l’abstenció de la resta de partits. Des de l’equip de la sala es reclama la culminació del procés de compra i demanen saber “quan i com es concretarà el futur” de l’Antic com a casa de cultura de proximitat.
Present a la roda de premsa, Daniel Granados, exdelegat de Drets Culturals de l’equip de Colau, ha dit que els “preocupa” la situació perquè no es percep en l’actual consistori “la intenció de donar suport a aquest tipus d’equipaments de proximitat”. La idea inicial era que l’Antic Teatre, un cop comprat per l’Ajuntament, s’incorporés a la xarxa de Cases de Cultura de Barcelona (juntament amb el Paral·lel 62, El Molino i el Teatre Arnau).