El canvi de govern a l’Ajuntament de Barcelona i les consegüents noves polítiques volen explorar diferents models de gestió cultural. Per aquest motiu l’Icub (l’Institut de Cultura de Barcelona) va organitzar dilluns a la Fabra i Coats el segon debat obert sobre les problemàtiques del sector cultural i els seus agents. El futur del Grec sobre la taula, quin festival vol la ciutat? Una discussió oberta no només als professionals i agents culturals, sinó també als espectadors i ciutadans.
Van participar, entre d’altres, Carles Sala, director de Barcelona Capital, el coreògraf i ballarí Pere Faura, l’actriu i dramaturga Tania Beyeler; el creador Joan Català, els dramaturgs i directors Aleix Fauró i Àlex Rigola; el consultor d’arts escèniques Toni González (col·laborador habitual d’ENTREACTE); la gestora cultural Margarida Troguet, l’artista i directora del Centre de Cultura de Dones Francesca Bonnemaison, la investigadora en el camp de la performance Judit Vidiella i Marta Vergonyós, que va reivindicar el primer Grec assembleari de 1976.
A la fila zero, professionals del sector com Marta Almirall, directora de Festes i Participació Cultural de l’Icub; Cesc Casadesús, director del Mercat de les Flors, i Lluís Pasqual, director del Teatre Lliure, van fer aportacions al debat.
Dues visions polaritzades van sobrevolar l’acte. Per una banda un Grec entès com un esdeveniment popular acostat als barris, amb un paper d’agent mediador de les polítiques de democratització de la cultura. De l’altra banda, un Grec festiu i concentrat en un sol punt, amb gran presència de propostes internacionals i la capacitat de situar Barcelona en el mapa dels grans festivals europeus.
Allargar la durada del festival, crear una direcció compartida, rebaixar el cost de les entrades o millorar el pressupost van ser algunes de les demandes dels participants. El debat sobre la programació musical va posar damunt la taula l’alta ocupació dels concerts i el seu poc pes especific actual dins la programació.
Elements tots ells per a un debat que, com reconeix Berta Sureda, comissionada de Cultura a l’Ajuntament, és el primer d’una sèrie que no ha fet més que començar. De moment, el més probable és que el Grec no experimenti canvis dràstics en la seva pròxima edició, la de 2016, l’última de Ramon Simó al capdavant abans que es convoqui un concurs públic per triar al director que conduirà el festival a partir de 2017.