Encara teniu regals pendents, amics invisibles o, simplement, no sabeu què demanar als Reis? Aquests 6 llibres us ajudaran a decidir-vos. Bona lectura!
‘El que m’agradaria que la dansa fos’, de Cesc Gelabert
Comanegra, 326 pàgines
Primer volum de la sèrie “Paragrafies”, una col·lecció de monogràfics sobre professionals de la dansa de Catalunya. En aquest primer text, Gelabert explora l’art del moviment a través de les paraules i la seva experiència com a ballarí, coreògraf i director. El segon volum, Discozombi, sobre la figura de Pere Faura, va sortir aquest setembre i també és ben recomanable.
‘El drama intempestiu. Per una escriptura dramàtica contemporània’, de Carles Batlle
Angle Editorial, 296 pàgines
El dramaturg ofereix en aquest assaig una reflexió sobre el desafiament que suposa escriure teatre en l’actualitat, amb una mirada sobre les condicions i les categories del contemporani, així com amb una defensa de la literatura dramàtica (partitures textuals per a l’escena) en un món cada cop menys lligat a les nocions d’història, subjecte i representació.
‘Teatre complet’, de Carme Montoriol
Arola, 280 pàgines
Escrit als anys trenta, el teatre de Montoriol és atrevit tant pels temes que tracta com per la perspectiva que adopta. En ell, personatges que d’entrada poden semblar estereotips acaben capgirant les expectatives. Sorprenen especialment els femenins, als quals l’autora dota d’una plena capacitat de decisió en temes encara ara complexos com l’amor o la maternitat.
‘La cadira trencada. Teatre català d’avantguarda’, de Núria Perpinyà
Arola, 168 pàgines
Un recull de cent anys d’avantguarda del teatre català. Un assaig que mostra els dramaturgs més originals, els agrupa en diverses tendències i els emmarca dins els corrents teatrals internacionals. Un teatre revolucionari a molts nivells, des de l’escenografia fins a la política, la sàtira, la llengua i el feminisme.
‘Els fonaments de la interpretació’, de Margarete Schuler i Stephanie Harrer
Angle Editorial, 184 pàgines
Un manual d’iniciació a la interpretació basat en el mètode i la didàctica desenvolupats a l’Escola Superior d’Art Dramàtic Ernst Busch de Berlín. A partir de conceptes de Bertolt Brecht, Konstantín Stanislavski i Keith Johnstone, el llibre aporta un bon nombre d’exercicis pràctics que al llarg dels anys s’han anat depurant, consolidant i adaptant a les necessitats de l’alumnat actual.
‘Retòrica de la incertesa’, de Roger Pou Llavina
Onada Edicions, 56 pàgines
L’obra guanyadora del 16è Premi de Teatre Ciutat de Sagunt presenta un Walter Benjamin exiliat a Portbou. Les converses al voltant d’un tauler d’escacs sobre la vida, l’art, l’amor, la política i la humanitat porten Benjamin a reflexionar sobre les decisions del passat, en una incertesa constant. El dramaturg Roger Pou, llicenciat en Història i docent de secundària, s’ha format en pedagogia teatral i dramatúrgia i ha escrit més d’una vintena de títols per a joves i nens.