El festival d’estiu de Barcelona ha presentat avui la seva nova edició. Aquest serà un any protagonitzat per Àfrica, el talent local i les estrenes que es van ajornar en l’edició passada. Aquí teniu un resum amb totes les claus per a gaudir-ne!
1. Amb més força i durada
La programació d’enguany començarà el 27 de juny i s’allargarà fins al 31 de juliol, amb prop d’un centenar de propostes en 40 espais de Barcelona i 28 activitats paral·leles. Però també hi haurà espectacles previs: a partir del 10 de juny es podran veure a alguns teatres de la ciutat reposicions d’obres que van veure’s afectades per la pandèmia.
2. L’Àfrica més propera
La volta al món que el festival ens ha proposat durant els últims anys arriba a la seva última parada amb Àfrica com a protagonista. L’enfocament, però, vol fugir dels retrats folklòrics i se centrarà en els artistes africans i afrodescendents que viuen a Catalunya. Així serà ja des de l’espectacle inaugural, Carrer Robadors, basat en la novel·la de Mathias Enard i amb un repartiment format per un grup de joves intèrprets àrabs, castellans i catalans (dirigits per Julio Manrique).
3. Barcelona, inspiració internacional
Des d’Àfrica fins a Europa. Des de noms consagrats fins a creadors per descobrir. Aquest Grec 2021 portarà a Barcelona artistes internacionals com Peter Brook, Mali Fatoumata Diawara, Serge Aimé Coulibaly, el Groupe Acrobatique de Tànger, Mohamed El Khatib, Nadia Beugré… A més, també hi haurà inicitatives creades a Barcelona que dialogaran amb el talent local. Projectes com el de Trio da Kali en música, el de Didier Ruiz en teatre i memòria o Afropolis de Qudus Onikeku, un creador de Lagos que treballarà tres setmanes al Graner amb artistes catalans. A la banda europea, el belga Jan Lauwers estrenarà el seu nou espectacle amb equip mixt català i flamenc.
4. Teatre, dansa i circ catalans
Després d’un any complicat per al sector, l’aposta per la creació catalana es converteix en imprescindible. Així, presentaran les seves propostes companyies i direccions tan diverses com Sixto Paz, Les Impuxibles, Indi Gest, GN|MC (Guy Nader i Maria Campos), Rhum & Cia, Quim Girón/Moon Ribas, LAminimAL, T de Teatre, Josep Maria Mestres, Queralt Riera, Ada Vilaró, Angélica Liddell, Sílvia Ferrando, Iván Benet, Juana Dolores, Sol Picó, Marta Galán … En l’àmbit familiar, es podran veure espectacles de La Petita Malumaluga, Zum-Zum teatre, Teatre al detall o Xiula i The Penguins.
5. Espectacles als museus
Un any mes, espais com el CCCB, el MACBA o el Museu Picasso seran escenaris de propostes experimentals de companyies com El Conde de Torrefiel, Ferran Utzet, el sud-africà Steven Cohen o la companyia alemanya Rimini Protokoll. També s’engloba en aquesta categoria la proposta d‘Azkona & Toloza, una experiència sonora a distància a partir d’arxius de fotografia etnogràfica. I Paisatges culpables, una instal·lació impactant de Dries Verhoeven dins el programa d’exposicions i activitats sobre la Guerra Civil, l’art, el conflicte i la memòria del Museu Nacional d’Art de Catalunya.
6. La música de l’edició
Aquest any, es podran veure al Teatre Grec concerts de grups que no hi havien actuat mai com Sopa de Cabra, Love of Lesbian i Rodrigo Cuevas. A la sala Barts, el cicle Veus portarà artistes com The Sey Sisters, Tarta Relena o Lídia Pujol a més de dues bombes internacionals, Bokanté i Imany. A l’Auditori, hi haurà un cicle de creadores amb Tanit Plana, Alba Pujol i Marina Herlop.
7. Un any després
El 2021 serà l’any en què per fi podrem veure molts dels espectacles de l’edició passada que es van haver d’ajornar. Per exemple, arribarà La casa de los espíritus de Carme Portaceli; la nova creació del grec Dimitris Papaioannou: Pedro Páramo, dirigida per Mario Gas; La gavina, d’Àlex Rigola; i el concert de Sílvia Pérez Cruz amb direcció de Pablo Messiez.
8. Aforament i preus
Les entrades pel festival es podran adquirir a partir d’aquest dijous 6 de maig a les 16 h. En un principi, es posarà a la venda la meitat de l’aforament, amb l’esperança d’augmentar-lo fins al 70% si la situació sanitària ho permet. Pel que fa a les polítiques de descompte, es vendran entrades a un preu fix de 15 euros per a menors de trenta anys i hi haurà rebaixes per aturats, majors de 60 i per la compra de packs d’entrades entre altres.