Dones Visuals és l’associació promotora de Dones Cineastes i de Mitjans Audiovisuals de Catalunya. Va ser constituïda l’any 2017 per defensar, promoure i fer efectiva la presència de les dones al sector audiovisual.
Des d’aleshores, Dones Visuals treballa en la implantació i la consolidació d’un Pla d’acció format per diverses línies destinades a impulsar la presència de les dones, especialment en aquells espais on s’ha detectat una alarmant infrarepresentació: la direcció, el guió i la producció executiva. Els càrrecs anomenats de difícil accés integren la direcció de fotografia, el muntatge, la direcció de so, la direcció d’efectes especials i la composició musical.
Entre els càrrecs considerats de lideratge, la producció executiva demana una atenció especial. Aquest és un rol de particular rellevància, no tan sols perquè tampoc ha assolit els nivells d’igualtat desitjables, sinó perquè és des de la producció on es decideixen tant aquells projectes que es volen impulsar pels seus continguts com també les persones que els duran a terme.
És per això que hem dissenyat l’Acció producció, una línia dedicada a acompanyar productores novelles per tal que puguin crear, dissenyar i finançar els seus projectes de llargmetratge. A través de mentories professionals personalitzades, les participants rebran el suport d’assessorament necessari per definir un disseny de producció viable durant el procés de creació i de finançament dels seus projectes.
L’audiovisual no podrà assolir la màxima qualitat fins que no s’hi incorporin de manera significativa i estable les mirades i les pràctiques de les dones.
Les persones encarregades de la producció executiva d’un projecte no tan sols fan possible i supervisen el procés de producció, sinó que en nombroses ocasions en són l’origen —en tant que hi ha quelcom que volen explicar—, fet que influeix en el resultat final, on hi ha més aportacions creatives per part de les seves productores de les que l’espectador es podria arribar a imaginar.
Per tant, el lideratge dels projectes audiovisuals marca de manera definitòria el seu contingut, contribuint així a explicar d’una manera més àmplia i rica el món que tenim al davant i defugint la perspectiva androcèntrica que l’audiovisual acostuma a oferir-nos.
A banda, un dels convenciments de Dones Visuals és que l’audiovisual no podrà assolir la màxima qualitat fins que no s’hi incorporin de manera significativa i estable les mirades i les pràctiques de les dones. La capacitat de configuració de l’imaginari col·lectiu que posseeixen les produccions audiovisuals és cada dia més potent i es fa, per tant, més necessari tenir-hi representades totes les realitats, punts de vista i sensibilitats.
En la mesura en què aconseguim una producció audiovisual més igualitària aconseguirem també transmetre amb major riquesa i qualitat el nostre cosmos social.