Close Menu
Entreacte
    Facebook X (Twitter) Instagram
    • Nosaltres
    • Edició Paper
    • Publicitat
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Entreacte
    • ACTUALITAT
    • PERSONATGES
      • ENTREVISTA
      • PERFIL
      • PROTAGONISTES
    • A FONS
    • AUDIOVISUAL
    • OPINIÓ
    Entreacte
    Estàs a:Inici»Entrades»Perspectives»A fons»1970-2010. La victòria final de l’escena teatral en la història de les mutacions entre sales de cinema i teatre
    A fons

    1970-2010. La victòria final de l’escena teatral en la història de les mutacions entre sales de cinema i teatre

    Miquel Barcelonauta BarcelofíliaPer Miquel Barcelonauta Barcelofília18 de maig de 2020Actualitzat:20 de maig de 2020No hi ha comentaris6 Minuts de lectura

    Transcorria l’any 1967 quan va semblar que Barcelona es quedava sense sales de teatre. Al Liceu només l’acompanyaven a la cartellera cinc sales més: el Barcelona, el Romea, el Talía, l’Apolo i el Poliorama. Havia tancat el Victòria i els més pessimistes varen témer que tampoc el tornarien a obrir. Sortosament el panorama teatral es recuperaria novament a partir dels anys setanta. Les conversions successives de sales de cinema en teatre i a l’inrevés van presidir i testimoniar l’evolució del panorama de l’oci ciutadà entre l’escena i la pantalla, fins a decantar-se totalment en favor del teatre. Analitzarem tot seguit aquest fenomen de mutacions esdevingudes durant els darrers cinquanta anys en un sentit o un altre.

    Anys setanta: Del tardofranquisme a la recuperació de les llibertats

    El panorama teatral de la Barcelona dels inicis de la dècada dels setanta podríem qualificar-lo de força pobre. Una simple ullada de la cartellera teatral de 1970 ens porta a concloure que són poques les sales estables de teatre a la ciutat.

    Les experiències als barris de la perifèria són pràcticament inexistents, o almenys sense ressò, i l’activitat es concentra en tres focus: el Paral·lel (amb teatres històrics com el Victòria, l’Apolo, el Talía o l’Español), el centre de la ciutat, considerant-lo a partir de l’eix de la Rambla fins a l’entorn de la plaça de Catalunya (amb sales com el Barcelona, el Capsa o el Poliorama), i alguna iniciativa allunyada a la zona de la Diagonal (Moratín).

    Retall d’una cartellera teatral de la Barcelona del 1970. Font: La Vanguardia

    El teatre en català es concentra bàsicament al Romea, amb algunes representacions al Capsa. Les sales de cabaret o espectacles eròtics (El Molino, Panam’s, New York) intenten escapolir-se al màxim dels límits de la censura i s’instal·len també a la zona alta de la ciutat (Mr. Dollar, Starlett’s). Al mateix temps apareixen també algunes experiències de teatre de petit format o cafè teatre (Ciro’s, Gaslight, Martin’s, Caliope o a la mítica Cova del Drac), generalment vinculades a locals del format sales de festa i discoteques i majoritàriament ubicades per sobre de la Diagonal, al nucli Gràcia-Sant Gervasi.

    La mort del dictador i l’adveniment progressiu de la democràcia a través del període anomenat de la Transició actua com a despertador de nous projectes i sacseja el panorama teatral. Paral·lelament, el cinema viu també la seva sortida de la llarga nit de la censura i sovintegen les estrenes de films prohibits durant la dictadura, que provoquen una certa inflació de sales noves.

    Alhora, assistim a la transformació d’algunes sales de teatre més o menys consolidades en cinemes. Així, escenaris com el Teatre Don Juan, als baixos de l’edifici Autopistes, esdevé els minicinemes Arkadín, i al Moratín i al Capsa, sense perdre els seus noms, també s’hi instal·len pantalles davant el pati de butaques i esdevenen sales de cinema. Contràriament, el camí invers tindrà poc seguiment fins a la dècada següent.

     

    Anys vuitanta: La transició completada i la dècada socialista

    Al decenni dels anys vuitanta, aquest trànsit entre teatre i cinema s’inverteix en favor del primer, especialment a partir de la segona meitat de la dècada, en una tendència que es mantindrà fins als nostres dies.

    Sales com el Moratín, l’Ars, el Condal o el Poliorama, a banda de l’avui abandonat Arnau, canvien la pantalla per l’escena. La dècada, però, és també propícia per a tancaments de teatres històrics com l’Español (que passa a ser la discoteca Studio 54), el Barcelona, l’Ars, el Talía (Martínez Soria en els seus últims anys) o el Regina.

    Aquells vuitanta ens porten també dos esdeveniments notables que afecten l’oci: l’arribada del vídeo domèstic, que a la llarga afectarà la viabilitat dels cinemes de barri i deixarà sense aire les populars sales de reestrena, i l’aparició progressiva de multisales, producte en alguns casos de la divisió o sectorització d’antics cinemes d’una sola sala. La llista de sales de cinema reconvertides en sales de teatre també augmenta considerablement i n’incorpora algunes d’històriques com el Goya, el Poliorama, el Condal i l’Ars. Desapareixen també per a l’ús teatral espais mítics que havien estat autèntiques icones de la transició, com és el cas de la Cúpula Venus.

     

    Anys noranta: L’explosió olímpica

    Durant l’últim decenni del segle xx, el fenomen olímpic posa de moda Barcelona i les ofertes d’oci nocturn es renoven i multipliquen. L’escena teatral assisteix a un dels decennis més prolífics pel que fa a l’obertura de nous espais teatrals. Pràcticament ja no existeixen reconversions de teatre a cinema i apareixen sales que es veuran consolidades anys després, com l’Artenbrut, el Tantarantana o la Sala Muntaner. Amb l’obertura del TNC el 1996 s’inaugura també el període de posada en funcionament de les grans infraestructures teatrals.

    El cinema de reestrena pràcticament ha desaparegut i el setè art segueix perdent locals històrics en favor del teatre (Borràs, Capitol o Novedades), a banda del sempre fluctuant Tívoli.

     

    Dècada dels 2000: El nou mil·lenni

    L’arribada del nou mil·lenni comporta també l’auge teatral amb l’adaptació d’espais (Biblioteca de Catalunya) i sobretot l’obertura del nou Teatre Lliure al recinte de l’antic Mercat de les Flors, que acollirà també el centre de dansa i la seu de l’Institut del Teatre.

    Experiències noves com són el Teatre del Raval, l’Espai Fènix, l’Almeria Teatre o l’Akadèmia al carrer Buenos Aires donaran vida i salut al teatre en aquesta dècada.

    Antic Teatre, nascut el 2003

     

    Dècada de 2010: La globalització i el procés

    Durant el segon decenni del segle XXI, amb la globalització ja consolidada, la conversió de Barcelona en una mena de gran parc temàtic orientat al turista i el procés sobiranista català en el centre de la polèmica política, assistim a un període de certa estabilitat.

    El cinema, però, ha seguit perdent sales i s’ha refugiat en les grans superfícies en format multisales, afectat també pel fenomen de la televisió a la carta i el desplegament accelerat de les tecnologies de la informació i la comunicació. El teatre ha continuat desenvolupant experiències diverses al centre i a la perifèria i ha conservat la seva posició malgrat haver de suportar mesures governamentals, algunes clarament perjudicials per a les arts escèniques, com el nefast IVA cultural i el tancament d’algunes sales (Muntaner, Capitol), víctimes del l’especulació turística al centre de la ciutat i altres circumstàncies.

     

    Aquest article forma part del Dossier ‘Tancament de sales’ de l’Entreacte 208. També t’interessarà:

    Especulació vs. teatres de format mitjà

    Del teatre de risc al risc dels teatres

    La Rambla és teatre

    història sales de cinema sales teatrals teatres
    Comparteix. Facebook Twitter LinkedIn WhatsApp Email
    Article anteriorEspeculació vs. teatres de format mitjà
    Següent Article Del teatre de risc al risc dels teatres
    Miquel Barcelonauta Barcelofília

    Articles Relacionats

    La intel·ligència artificial fa tremolar el món del doblatge

    16 de maig de 2025

    Robert Wilson protagonitza un documental ja disponible a CaixaForum+

    14 de maig de 2025

    Mor Joan de Sagarra, cronista cultural de referència

    9 de maig de 2025
    Deixa un comentari Cancel Reply

    No et perdis
    Hibridació 19 de maig de 2025

    Un teatre per menjar-se’l

    Un crític literari es lamentava no fa gaire d’un periodisme en hores baixes que dedica…

    La intel·ligència artificial fa tremolar el món del doblatge

    La setmana gran de Lara Díez Quintanilla

    Robert Wilson protagonitza un documental ja disponible a CaixaForum+

    Segueix-nos a les xarxes
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    On aconseguir Entreacte?
    Edició paper
    Núm 228 • Primavera 2025
    Publicitat

    L’única capçalera en català especialitzada en arts escèniques i audiovisuals. Entrevistes, reportatges, notícies, agenda... Tota la informació del sector del teatre, el cinema, les sèries i el doblatge a Catalunya.

    Editat per:
    AADPC
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Últims Articles

    Un teatre per menjar-se’l

    La intel·ligència artificial fa tremolar el món del doblatge

    La setmana gran de Lara Díez Quintanilla

    CONTINGUT
    • ACTUALITAT
    • PERSONATGES
      • ENTREVISTA
      • PERFIL
      • PROTAGONISTES
    • A FONS
    • AUDIOVISUAL
    • OPINIÓ
    • Ajuntament de Barcelona
    • Generalitat de Catalunya
    • Cobierno de España
    • +34 93 231 14 84
    • entreacte@aadpc.cat
    • publicitat@entreacte.cat
    • © 2025 Entreacte
    • Nosaltres
    • Edició Paper
    • Publicitat

    Escriviu a sobre i premeu Intro per cercar. Premeu Esc per cancel·lar.