Es presenta un decàleg amb 36 propostes de millora de la condició d’artista.

La condició legal de l’artista sura des de sempre en un mar d’indiferència que cap govern no ha volgut solucionar. Ara, el Consell Nacional de la Cultura i les Arts (CoNCA) publica les 36 primeres propostes per millorar la condició professional de l’artista. La llista s’ha elaborat a través de les aportacions de les associacions sectorials (entre d’altres l’AADPC) i la col·laboració d’un bufet d’advocats que ha realitzat un estudi comparatiu amb la normativa d’altres països del nostre entorn.

Un cop es publiquin, aquestes mesures s’enviaran a les institucions pertinents—estatals, catalanes i europees—i el CoNCA pressionarà perquè arribin a bon port. Entre les propostes destacades figuren una serie de proposicions en l’àmbit tributari, contractual, laboral i formatiu. A tall d’exemple podem trobar la demanada d’aplicació al sector de l’IVA super reduït del 4%, la tributació a feina pagada, càrregues de l’IRPF de l’1% o 2% com té el sector agrari, un subsidi com el dels intermitents francesos, una atenció expressa als col·lectius de creadors amb alt risc de lesions o que els professionals del sector puguin exercir de mestres.

L’estatut de l’artista no és una proposta de privilegis. És de sentit comú. I no estem demanant una llei nova, sinó algunes revisions o ampliacions, subratlla Gemma Sendra, vicepresidenta primera del Conca, en declaracions a El Punt-Avui. Carles Duarte, president del CoNCA, va afegir també en declaracions al mateix mitjà: No pot ser que des de la política s’apel·li constantment a la cultura i que els seus professionals rebin un tracte tan desfavorable.

Us podeu descarregar el document complet a través del següent enllaç.

 

 

 

 

Compartir.

Sobre l’autor

Revista d'arts escèniques i audiovisuals de Catalunya. Des de 1988.

Deixa una resposta