José Monleón al moment de recollir el Max d’Honor.

Va ser director del Festival de Mèrida i Premi Nacional de Teatre.

En plena celebració del Festival de Mèrida, que va dirigir entre 1984 i 1989, es coneixia el passat divendres la mort del l’escriptor, director d’escena, editor i crític valencià, José Monleón. Va ser un referent entre la crítica dels anys seixanta i setanta sobretot a través de la seva tasca en la revista Primer Acto.

Monleón va néixer a Tavernes de la Valldigna (València), el 1927. Abans de decantar-se cap a la direcció escènica va realitzar estudis de Dret i després de direcció teatral a l’Institut d’Investigacions i Experiències Cinematogràfiques de Madrid.

A més de la seva tasca a Primer Acto, va treballar a la revista Triunfo i Nuestro cine, i també va escriure guions de cinema i adaptacions a l’espanyol d’obres de Bertolt Brecht. A més de la seva labor com a director del Festival de Mèrida, va ser fundador i director de l’IITM (Instituto Internacional del Teatro del Mediterráneo), i és autor de diverses obres dramàtiques, totes elles estrenades a Espanya i altres països, entre les quals destaquen Proceso a Kafka (1971), La gallina ciega (1984), Paraíso roto (1992) i Quién ha sido (2004).

Entre els nombrosos premis que havia rebut figuren Premio Nacional de Teatro (2004); Medalla d’Or del Círculo de Bellas Artes (2003); la Creu de Sant Jordi (2006); Premi Max Honorífic (2011), i el Premi de Teatre de la Comunitat de Madrid (2000).

Compartir.

Sobre l’autor

Revista d'arts escèniques i audiovisuals de Catalunya. Des de 1988.

Deixa una resposta