© Lourdes AguirreJosep Maria Flotats recull el Butaca Honorífic Anna Lizaran.

L’ànec salvatge de Julio Manrique guanya tres dels més importants premis.

Julio Manrique i el seu muntatge de L’ànec salvatge d’Ibsen van fer-se amb els dos principals guardons de la 23a edició dels Premis Butaca, corresponents al millor espectacle teatral i a la millor direcció d’escena, a més de recollir el premi a la millor escenografia (Lluc Castells). Així mateix, a la gala celebrada dilluns al Mercat de les Flors, la Jane Eyre dirigida per Carme Portaceli en va rebre dos, a la millor actriu (Ariadna Gil) i al millor actor de repartiment (Abel Folk). Altres guardonats de la nit foren Lluís Homar (millor actor per Ricard III), La Calòrica, premi a l’espectacle de petit format i al millor text teatral (Joan Yago) per Fairfly, i, molt especialment, l’Scaramouche de Dagoll Dagom, mereixedor de sis premis, entre els quals els d’actor/actriu de musical (Ivan Labanda i Ana San Martín).

La gala ha estat conduïda, com és tradicional, per Toni Martín i Glòria Cid, i ha transcorregut entre bromes i comentaris irònics sobre les intimitats del teatre. Com a excepcionalitat, no es van veure números musicals en senyal de protesta contra la situació política i l’empresonament de part del Govern i els presidents de l’ANC i Òmnium Cultural.

Més enllà de les qüestions d’actualitat, l’altra gran reivindicació de la gala ha estat la manca de dones en el panorama teatral. Molts dels premiats han aprofitat el seu parlament d’agraïment per posar l’accent en la problemàtica. Així, l’actor Ivan Labanda ha  subratllat la necessitat de “generar referents de dones a les professions estereotipades per gènere”. Elisabeth Casanovas, per la seva banda, al moment de recollir el Butaca a la millor actriu de repartiment per ‘La senyora Florentina i el seu amor Homer’ ha destacat que es tractava d’una  “obra on la majoria de personatges són femenins. Cal que això deixi de ser una sort i que deixi de ser estrany alhora”.

Com era d’esperar, el moment més emotiu de la gala ha estat la concessió del Butaca Honorífic Anna Lizaran. El teatre dempeus ha homenatjat amb un aplaudiment llarg i emotiu l’actor i director Josep Maria Flotats, que s’ha mostrat feliç per remarcar, tot seguit, la seva intenció de no abandonar la professó: “no em retiraré”, ha manifestat.

Aquest és el llistat complet de premiats a la gala:

Muntatge teatral: ‘L’ànec salvatge’ (Teatre Lliure)

Petit format: ‘Fairfly’ (La Calòrica)

Direcció: Julio Manrique (‘L’ànec salvatge’)

Musical: ‘Scaramouche’ (Dagoll Dagom)

Dansa: ‘Sweet Tiranny’ (Pere Faura)

Públic familiar: ‘Renard o el Llibre de les bèsties’ (Teatre Lliure / Teatre Obligatori)

Actor: Lluís Homar (‘Ricard III’)

Actriu: Ariadna Gil (‘Jane Eyre: una autobiografia’)

Actor de repartiment: Abel Folk (‘Jane Eyre: una autobiografia’)

Actriu de repartiment: Elisabeth Casanovas (‘La senyora Florentina i el seu amor Homer’)

Actor en un musical: Ivan Labanda (‘Scaramouche’)

Actriu en un musical: Ana San Martín (‘Scaramouche’)

Escenografia: ‘L’ànec salvatge’ (Lluc Castells)

Vestuari: ‘Scaramouche’ (Montse Amenós)

Disseny de llums: ‘Boscos’ (Pep Barcons)

Caracterització: ‘Scaramouche’ (Eva Fernández)

So o espai sonor: ‘In memoriam. La quinta del biberó’ (Roc Mateu / Igor Pinto)

Text: ‘Fairfly’ (Joan Yago)

Noves dramatúrgies: ‘Birdie’ (Agrupación Señor Serrano)

Composició musical: ‘Scaramouche’ (Albert Guinovart)

Butaca honorífic Anna Lizaran: Josep Maria Flotats

Compartir.

Sobre l’autor

Revista d'arts escèniques i audiovisuals de Catalunya. Des de 1988.

Deixa una resposta