L’actriu de teatre, cinema, doblatge i televisió Montserrat Carulla ha mort aquest dimarts als 90 anys. Sens dubte, una de les actrius més emblemàtiques del teatre català que deixa un amplíssim llegat reconegut amb múltiples premis, entre els quals la Creu de Sant Jordi, la Medalla d’Or de la Generalitat, el Gaudí d’Honor, el Max i el Margarida Xirgu.

Nascuda a Barcelona el 19 de setembre de 1930, Montserrat Carulla va iniciar-se com a actriu a través del teatre amateur i alguns cursos a l’Institut del Teatre de Barcelona durant els anys 40. També va estudiar Història de l’Art a la Universitat de Barcelona, ja als anys 70.

Al llarg de la seva trajectòria es va posar a la pell de més d’un centenar de personatges. Després de saltar al món professional quan tenia 30 anys amb Soparem a casaEl Fiscal Recasens i una adaptació de Romeu i Julieta de Josep Maria de Sagarra, va dedicar-se plenament al teatre a partir dels 40 anys amb papers destacats a espectacles com Mort de Dama, Maria Rosa o Pigmalió.

Va alternar el teatre amb les pel·lícules, el doblatge i les sèries de televisió. És molt coneguda (i estimada) pel gran públic per la seva aparició en moltes sèries de TV3 com ara Oh! Europa, Secrets de Família, El cor de la ciutat i La Riera, així com d’altres d’àmbit estatal com Hospital Central, de Telecinco.

Fa 4 anys va acomiadar-se dels escenaris amb Iaia!, una obra escrita pel seu fill Roger Peña i que interpretava fent tàndem amb el seu nét Aleix Peña i Vicky Luengo. Anteriorment també havia actuat amb la seva filla Vicky Peña en una memorable La reina de la bellesa de Leenane. Les seves darreres aparicions al cinema van ser a El Orfanato Macià contra Companys.

“Actriu, catalana i independentista”, com es definia, va ser sempre una persona compromesa amb la professió, la cultura i el país, que s’expressava sense embuts i amb gran humilitat.

Diverses institucions i guardons van reconèixer el seu tarannà i talent artístic. Entre els nombrosos premis que va rebre hi figuren el Premi Margarida Xirgu (1992), la Creu de Sant Jordi (1995), la Medalla d’Or al mèrit artístic (1999), el Premi Max a millor actriu de repartiment (2001), la Medalla d’Or de la Generalitat de Catalunya (2008) i el Gaudí d’Honor (2013).

Compartir.

Sobre l’autor

Revista d'arts escèniques i audiovisuals de Catalunya. Des de 1988.

Deixa una resposta