Àngels Margarit ha presentat avui un programa amb 52 propostes i una idea transformadora i oberta de la dansa.
En temps convulsos, “creiem en el poder transformador de la dansa, en els artistes que ens ajudin a trobar la bellesa”. Així ha iniciat avui Àngels Margarit la roda de premsa de presentació de la temporada 2023-2024 del Mercat de les Flors, un aclaparador programa amb 52 propostes internacionals i locals, un conjunt d’artistes diversos que projecten diferents modes d’entendre la dansa i el cos.
Publicitat
La temporada s’articula al voltant de viatges geogràfics –com el focus sobre la dansa taiwanesa, amb quatre companyies del país asiàtic – i també temàtics, amb reflexions sobre el feminisme, les identitats, el gènere, la desesperança i el futur, entre altres. “Tenim cossos diferents i els veurem ballar per saber què volen dir. Un cos és un missatge més, per això en aquesta temporada tindrem cossos molt diversos”, ha explicat Margarit.
La temporada mantindrà el lema ‘Qui balla muta’ i arrencarà el 27 de setembre amb Beytna, del coreògraf libanès Omar Rajeh, peça que ens convida a una celebració gastronòmica ballada, una festa amb menjar tradicional inclòs.
Altres artistes internacionals de renom presents en la temporada seran Maud Le Pladec amb Silence Legacy, una peça que parla de patrimoni i la transmissió cultural; Carte Blanche amb una coreografia del prestigiós Frédérik Gravel; Corps extrêmes, del coreògraf Rachid Ouramdane, un espectacle que combina dansa, l’escalada i funambulisme; i, com a plats forts, per una banda la presència de la Sydney Dance Company que dirigeix el català Rafael Bonachela i, de l’altra, Olivier Dubois amb una actualització de la ja cèlebre Tragédie amb 18 ballarins nus a escena, 14 d’ells provinents del repartiment original que va meravellar el públic del Festival d’Avinyó de 2012.
La canadenca Catherine Gaudet i la francesa Lara Barsacq seran altres novetats en l’apartat internacional, que completarà la presència d’Anne Teresa De Keersmaeker amb una interpretació de les Variacions Goldberg que es presenta en col·laboració amb el Festival Temporada Alta de Girona.
El bo i el millor
El bon moment artístic que travessa el panorama local de la dansa es podrà copsar gràcies a propostes com Medium, col·laboració entre Ingri Fiksdal i Núria Guiu. Sobre la bellesa dels cossos trencats girarà la proposta de Vero Cendoya Kobe, mentre que La Veronal de Marcos Morau presentarà un espectacle per a públic jove, Firmamento. Altres noms destacats del programa seran els d’Animal Religion , Sol Picó, Constanza Brnčić, Aimar Pérez Galí, Olga Pericet, Thomas Noone, Toni Mira, Magí Serra, Guillermo Weickert i Sònia Gómez.
El Mercat de les Flors continuarà programat cicles propis com el Circ d’ara mateix i també altres mostres en col·laboració com el Sâlmon, Hacer Historia(s) i El Petit. També per als més joves, la casa gran de la dansa continuarà amb un ambiciós programa educatiu que inclou treballs amb diferents franges d’edat, inclosos els més petits amb col·laboracions amb escoles bressol. Entre els descomptes especials, els menors de 30 anys podran comprar entrades a 10 euros.
Pel que fa a les xifres, Margarit també ha fet balanç de la temporada que acabem de tancar, que ha tingut un 68% d’ocupació, percentatge lleugerament superior a la temporada anterior. Pel que fa al pressupost del pròxim exercici, hi haurà un augment de quasi mig punt situant-se en els vora sis milions d’euros, pujada que no està consolidada i que dependrà en pròximes temporades del canvi en l’Ajuntament.