Obrim l’agenda escènica d’aquesta tardor per citar-nos amb 6 festivals d’arreu del territori: Temporada Alta de Girona i rodalia, TNT – Terrassa Noves Tendències, Fira Meditèrrania de Manresa, Escena Poblenou de Barcelona, Sismògraf d’Olot i Trapezi de Reus. Atents/es, que alguns s’han mogut pel calendari per no deixar-nos orfe d’edició. Ja podeu aneu reservant dates!
Temporada Alta, Girona i rodalia
L’imprescindible de totes les tardors torna un any més a les terres gironines. Del 7 d’octubre al 8 de desembre s’oferiran 69 espectacles presencials i 137 funcions, a més d’una sèrie de nous formats a distància. Aquesta edició comptarà amb una forta presència de la creació local, amb artistes com Julio Manrique – que en dirigirà la inauguració–, Àlex Rigola, Lluïsa Cunillé, Lurdes Barba, Joan Arqué, David Selvas, Jordi Prat i Coll i Llàtzer Garcia, així com amb companyies com José y sus hermanas, Mos Maiorum, Les Impuxibles i CaboSanRoque. Hi ha també programades fins a una desena de funcions internacionals amb Jan Lauwers i Viviane De Muynck, Guy Cassiers, Romeo Castellucci i Pippo Delbono.
Terrassa Noves Tendències
Marion Betriu s’estrena com a directora en aquesta edició del TNT programada del 9 a l’11 d’octubre. El festival planteja quinze espectacles amb tres possibles recorreguts: sessions amb poc aforament que apel·len a la interacció, com per exemple La Ciudad, de Verónica Navas; projectes sorgits a partir de l’apropament a la ciutadania, com el Vincdesdevenir, de Quim Bigas, el resultat d’una sèrie de trobades amb adolescents del col·lectiu LGBTQI+ de Terrassa, i un tercer grup de propostes que aborden temes palpitants de l’actualitat política i social, amb noms com Azkona & Toloza, Núria Guiu o Juana Dolores, entre altres.
Fira Mediterrània de Manresa
Música, arts escèniques i cultura popular. Aquests són els tres grans eixos de la Fira Mediterrània de Manresa que encara la seva 23a edició del 13 al 18 d’octubre. Entre les propostes principals hi ha el projecte Brots Transhumants, en què el ballarí Magí Serra, el músic Arnau Obiols i el creador audiovisual Pepe Camps realitzaran una transhumància de sis dies per tal de viure i reflexionar sobre com mirem l’entorn, la terra i el territori. Altres espectacles que s’hi podran veure son Estudi 3, d’Aina Alegre, una performance creada a partir d’un recull de converses amb persones vinculades al ball dels Pastorets de Vilafranca del Penedès, i LUAº, de la coreògrafa Andrea Jiménez, Premi de Dansa de l’Institut del Teatre 2019. També hi presentaran creacions companyies com Kukai Dantza i Kernel Dance Theatre.
Escena Poblenou, Barcelona
Del 22 al 25 d’octubre torna el festival de creació contemporània dirigit per Ada Vilaró. En aquesta edició hi haurà tres grans línies en la programació: el suport a la creació, la forta presència de dones creadores i la reivindicació de l’espai públic i les arts de carrer. Hi trobarem l’estrena absoluta d’Homenaje, un solo de circ contemporani amb perxa xinesa de Sílvia Capell. També tindrem Cartas a Cecilia, de la cantautora Lídia Pujol, i Evento público, un espectacle de carrer de l’artista visual Núria Güell. Atenció també a l’humor irreverent de Las Glorias Cabareteras i a La ruta de la Palta, de Projecte Ingenu, una obra que parteix de la vaga xilena de consum d’alvocat –producte exportat a Europa i als Estats Units però a preus inassolibles per als autòctons– per criticar les estructures encara vigents de colonització.
Sismògraf d’Olot
El festival del moviment no s’atura. Des de finals d’agost, els espectacles han anat circulant per la capital de la Garrotxa, i el que queda! No us perdeu el Sismoweekend del 23 i 24 d’octubre amb Trama, de Roser López Espinosa (Premi de la Crítica 2019 en la categoria Coreografia); Olor de Menta, de La Súbita, i Lo.li.ta, de La Taimada. I si en voleu més, apunteu: el 8 de novembre arriba al Teatre Principal d’Olot la dansa urbana dels Brodas Bros amb Around the world, i el 29 la cia. Maduixa amb Lù 路 (‘camí’ en xinès).
Trapezi de Reus
Arriba el “tercer moment” de la fira del circ. Afectada en plena primavera per la covid, va reformular-se en una 24a edició dividida en tres moments: el Trapezi a Casa (del 14 al 17 de maig, coincidint amb les dates originals), on es va poder fer un petit tast virtual de les companyies programades; les Jornades professionals (9 i 10 de juliol) de reflexió i debat, i ara el Trapezi en Viu que, del 23 al 25 d’octubre, portarà a la capital del Baix Camp els espectacles Sopa, de l’Ateneu Popular 9 Barris; Déjà Vú, de Cia Manolo Alcántara, i Peix d’Hotel iocandi, entre d’altres.