El món de la cultura s’ha vist greument afectat per les mesures de contenció dictades per les autoritats sanitàries per minimitzar la propagació del Coronavirus. Cada cop eren més els equipaments i esdeveniments culturals que cancel·laven, ajornaven o reduien l’aforament de les seves activitats fins que, finalment, molts han acabat tancant. És el cas de teatres, museus i biblioteques. El sector ja ha aixecat la veu.
La Generalitat de Catalunya ha instat a prohibir les activitats col·lectives amb més de 1.000 persones, ja sigui en espais oberts o tancats, i a reduir l’aforament a un terç de la seva capacitat a les sales amb capacitats inferiors per tal de garantir les distàncies mínimes de seguretat. Aquesta mesura –fortament criticada pel sector– ha obligat la majoria d’equipaments a tancar les portes durant, com a mínim, 15 dies. És a dir, amb data fins al 26 de març.
Si inicialment alguns teatres havien cancel·lat o mirat d’ajornar les seves funcions –com el TNC, el Lliure, el Mercat de les Flors, el Romea, La Villarroel, el Goya, el Condal, el Victòria, el Coliseum, el Tívoli, el Maldà, la Sala Flyhard, Versus Glòries, Atrium, Luz de Gas, La Puntual, Almazen, Sala Fènix, Ateneu 9Barris i Eòlia Teatre, entre d’altres de Barcelona i del conjunt del país– i d’altres sales optaven per desenvolupar totes o part de les representacions reduint l’ocupació al terç fixat –com la Beckett, el Tantarantana, el Teatre del Raval, l’Aquitània o l’Antic Teatre–, finalment el conjunt de l’oferta escènica de Catalunya (també els museus i les biblioteques) s’ha vist obligada a tancar portes.
També s’han suspès fires i festivals com el Flic i la Mostra Igualada, i altres esdeveniments com el Festival de Titelles de Barcelona, la Festa del Pallasso a La Pedrera, el Festival de cinema Ohlala! i la Quinzena Metropolitana de Dansa (aquesta exclusivament en relació a les activitats programades a l’aire lliure), entre molts altres, s’han posposat.
El llistat no para d’actualitzar-se amb greus conseqüències per la cultura del país. En aquest sentit, ADETCA ha emès un comunicat lamentant l’actuació del govern i en què indica que no s’ha escoltat el sector ni s’han tingut en compte la dificultat d’implementar els protocols, així com els greuges que comportaran, especialment a nivell econòmic.
Pel proper dilluns 16 de març al matí, l’AADPC ha convocat una reunió d’urgència per abordar la problemàtica. Continuarem informant.