El penediment de la maternitat, la crisi de l’habitatge o la crisi de la generació Z, propostes del nou curs
ACN. El director de la Sala Beckett, Toni Casares, ha presentat avui la temporada 2024-2025 que posarà l’accent en les històries contemporànies. La 35a temporada de l’espai de creació comptarà amb noms propis com Jordi Casanovas, David Trueba, Laura Aubert, Pau Masaló, Llàtzer Garcia, Roser Vilajosana Sesé, Yaiza Berrocal i Núria Corominas. La Beckett estrenarà Del fandom al troleig, escrita i dirigida per la creadora de la sèrie ‘Autodefensa’ Berta Prieto i Expulsió de Pau Miró amb direcció de Toni Casares. El curs arrencarà amb Biològica de Sílvia Navarro Perramon amb direcció de Pau Roca i Euforia i desazón de la nova companyia resident El Eje i Sergio Boris.
L’autora resident Helena Tornero ha explicat que just ha començat a escriure un text on reflexiona des de l’humor sobre la impossibilitat d’afrontar històries d’amor en ple segle XXI. Aquest treball s’estrenarà coincidint amb el Festival Grec 2025.
Per la seva banda, El Eje -companyia resident de la temporada 2024-2025- participarà en diversitat d’activitats de la Beckett com ara la realització d’un podcast. Es tracta d’un col·lectiu amb 10 anys de trajectòria que aposta per la dramatúrgia actoral, té una mirada “contaminada” pel teatre argentí i presenta una estètica “desordenada”.
Els plats forts de la temporada
Biològica serà la primera estrena d’un text de Navarro Perramon a la Beckett i comptarà amb les interpretacions de Clàudia Benito, Victòria Pagès i Mar Ulldemolins. Aquesta obra abordarà des de la comèdia una qüestió “delicada” i “tabú” com pot ser el fet de penedir-se d’haver estat mare, les expectatives no complertes que se generen amb la maternitat i els vincles familiars. Després de l’obra Bèsties, el director Pau Roca torna a portar a l’escenari un projecte sobre les conseqüències de tenir descendència.
Belén Barenys, Roser Dresaire, Judit Martín, Irene Moray i Laura Roig protagonitzaran Del fandom al troleig, la proposta de Prieto que reflexionarà sobre l’overthinking de la Generació Z, és a dir, els constants estímuls i l’alta exigència que es requereix als joves per estar assabentat de tot el que succeeix i tenir-ne una opinió. En el seu primer espectacle en solitari com a autora i directora, Prieto ha dit que el muntatge gira al voltant d’una noia que decideix “fer-se la ignorant” per deixar de tenir angoixa per allò que l’envolta.
Expulsió tindrà un repartiment amb Anna Alarcón, Montse Germán, Xavi Sáez i Mia Sala-Patau. L’obra recupera l’essència de l’obra de fa 20 anys Plou a Barcelona d’autoria de Pau Miró i també dirigida per Toni Casares. El nou treball Expulsió amb un “toc de faula” se centra en la crisi de l’habitatge i el sentiment que senten els ciutadans quan el model econòmic els fa fora de la seva ciutat.
En roda de premsa també han destacat una reposició: el proper gener es tornarà a veure Cacophony, de Molly Taylor després d’exhaurir entrades la temporada passada.
‘Allà lluny hi ha una caseta’ i ‘Bartleby’
Després d’estrenar-se al Temporada Alta, arribarà a la Beckett Allà lluny hi ha una caseta, de Jordi Casanovas, una història de terror al més pur estil del cinema de gènere dels anys 80. Casanovas torna a la Beckett amb un treball que promet fer “cagar de por”.
També arribarà Bartleby, de Llàtzer Garcia, una adaptació de ‘Bartleby, l’escrivent’, de Herman Melville, en aquest cas transformat en un monòleg per a un sol actor: Albert Prat. Amb una posada a escena sense la presència de l’emblemàtic personatge Bartleby, Llàtzer Garcia ha explicat que s’analitzarà com Bartleby decideix aturar-se i “no fer res”.
La primera obra de David Trueba
El director David Trueba oferirà per Nadal la seva primera peça teatral Los guapos, que farà temporada a la Beckett després d’estrenar-se al Centre Dramàtic Nacional. Es tracta d’una història situada en un barri de la perifèria on es retroben dos amics, un que ha esdevingut un advocat de causes solidàries i l’altra que no ha sortit del barri.
La Cuina, de Laura Aubert, inspirada en l’obra homònima d’Arnold Wesker, amb la qual la companyia Els Pirates pujarà per primera vegada a l’escenari de la Beckett. La peça amb una quinzena de personatges que entren i surten d’una cuina, s’ha ambientat en l’actualitat. Presenta un dia en una cuina i com Barcelona exerceix una pressió sobre les persones i s’explica com sobreviure a tanta pressió.
El creador Pau Masaló portarà Tres porques, que la companyia resident El Eje crearà aquesta temporada, Núria Corominas Pérez estrenarà Un xai ha creuat el desert, el seu primer espectacle en solitari després d’haver estat companyia resident a la Beckett la temporada passada amb Las huecas. Convertides en obres de teatre arribaran les lectures dramatitzades dels passats obradors d’estiu L3 Fontana i La cadena del fred.
La cartellera es completarà amb les propostes de creació Dama Dictadura de la companyia mallorquina Hermanas Picohueso en el marc del festival Escena Poblenou; Nunca se voló tan bajo, el concert-instal·lació de Carlos de Castellarnau; o And here I am de Hassan Abdulrazzak amb interpretació d’Ahmed Tobasi, una producció de The Freedom Theatre amb el suport de l’Associació Catalana per la Pau.
Els ajuts a l’escriptura Benet i Jornet s’han adjudicat a Anna Collell i Guadalupe Sáez i ara s’ha obert la nova convocatòria per seleccionar els autors o autores que rebran l’ajut l’any 2025.
Segons han explicat, com a novetat d’aquesta temporada, les 50 primeres entrades comprades la primera setmana de funcions tindran un 50% de descompte.