Jordi Duran va assumir la direcció de FiràTàrrega l’any 2010 i des d’aleshores la fira de carrer més important del sud d’Europa ha anat consolidant un discurs propi molt marcat pel suport a companyies emergents i per apostar per creadors que treballen des d’un ventall de disciplines tan diverses com innovadores. Per aquesta nova edició 2016, a més, el festival fa un pas endavant per articular tots els seus mecanismes al voltant d’un concepte, la interculturalitat.
Des d’aquest punt de vista serà crucial la presència de companyies internacionals en l’edició que se celebrarà entre el 8 i l’11 de setembre, presentada dimecres a Barcelona. Un grup francès serà l’encarregat del tret de sortida, la companyia Atonik ens presentarà un espectacle itinerant, The Colour of Time, pels principals carrers de Tàrrega, un ritual de mestissatge participatiu que es basa en els holis, els festivals indis del color.
També en clau internacional destaca la presència dels mexicans Universitario & Goruz Teatro que amb el seu espectacle Misa fronteriza abordaran els diferents conflictes dels espais de trànsit de persones del món; o els italians Ondadurto Teatro que presentaran Café Europa, una al·legoria sobre els vicis de la nostra societat. Especial presència també de companyies xilenes, ja que es posa el focus sobre aquest país per presentar el treball de Teatro del Niño Proletario, Teatro del Sonido i La Liquadora.
Una altra de les novetats d’enguany serà la incorporació de la secció#EspaiZebra per reflexionar al voltant de la transsexualitat. S’hi programaran les propostes Limbo de l’Era dels Impuxibles i Crotch (entrecuix) dels mallorquins Baal.
En clau d’importants apostes de FiraTàrrega 2016 trobem l’espectacle de gran format Manifesta, de la companyia Obskené, un muntatge lúdic i festiu sobre la diferència; o l’estrena de Mulïer de Maduixa Teatre, homenatge a les dones lluitadores que van suportar o suporten segles d’opressió.
Molts esperats també les estrenes de companyies que tornen a Tàrrega amb nous espectacles després d’haver deixat empremta en altres edicions, és el cas dels valencians El Pont Flotant (El fill que vull tindre), d’Ernesto Collado (Si sabes lo que hay), LAminimAL (Apocalypse Upload) o Joan Català (Menar) que presenta creació amb Roser Tutusaus.
Pel que fa a les xifres globals, un 28% dels espectacles seran internacionals mentre que el 53% correspondrà a les 30 companyies catalanes presents per les 11 estatals (19%). Pel que fa als gèneres, un 35% serà teatre, un 23% dansa i un 17% arts visuals.